Napravite sami: Domaće kokosovo mleko i brašno
Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 1 kokosov orah

Priprema

Kokosovo mleko je jako zdravo, a nekima ne tako pristupačno i povoljno. Priprema je jednostavna, sa blenderom još lakša, ali evo načina da i mi, koji nemamo blender napravimo domaće kokosovo mleko, a kasnije i brašno :-) Postupak i procedura je malo duža, ali vredi utrošiti malo vremena za domaće i kvalitetno kokosovo mleko...

Kokosov orah otvoriti nekom sekiricim ili većim nožem, kako god vam je lakše, ali prvo probušiti na rupicama i popiti kokosovu voda koja se nalazi unutar kokosa, koja je takođe jako zdrava. Kada ste otvorili kokos odvojiti samo beli deo, braon deo ogulite nožem. Usitnite bele delove na sitnije komadiće i prelijte vrućom vodom. Ja sam za 1 kokos iskoristila oko 300ml vode. Količinu vode odredite sami u zavisnosti koliki je kokosov orah i koliko jako mleko želite.

Ostavite tako da ostoji oko 20 minuta. Taman će se i voda za to vreme prohladiti. Možete malo i izgnječiti za to vreme. Zatim komadiće kokosa, zajedno sa vodom sameljite na mašini za meso, sa sitnijim rupicama.

Samlevenu masu procedite kroz gazu i lepo istiskajte rukama svu tečnost, tj mleko.

Ostatak, tj. mleveni kokos rasporedite u tepsiji na papiru za pečenje i stavite u zagrejanoj rerni na 100–150 C da se osuši. Pazite da rerna nije prejaka kako kokos ne bi požuteo. Otvorite je povremeno da proverite. Kada se osuši, dobili ste vase domaće kokosovo brašno, krupnije od kupovnog, ali po meni baš dobro za neke kolače jer je ukus jači i kokos se više oseti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading