ODMAH NAPRAVITE DUPLU MERU Brze piroške sa sirom, spolja krckave, a unutra mekane
Foto: Youtube/Printscreen

Potrebni sastojci:

400 g brašna

200 ml jogurta
1 kesica praška za pecivo
1 jaje
200 g tvrdog sira
malo soli
ulje za prženje

Priprema:

U posudu za mešenje sipati brašno, prašak za pecivo i malo soli i sve dobro promešati. So se dodaje po potrebi, a količina soli zavisi od sira. Ako je sir dosta slan, dodati samo prstohvat soli. U suprotnom, ako koristite neki slabiji sir, možete dodati i pola kašičice soli.

U tako pripremljeno brašno dodati jedno jaje i sipati jogurt. Odmah u to izmrviti sir. Sir se može i izrendati u testo i tada će se skoro potpuno sjediniti sa testom. Ja više volim da u testo rukama izmrvim sir jer mi se više sviđa da vidim ponegde komadić sira u piroškama.

Sada testo rukama dobro umesiti kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.

Testo je mekano i od sira lepljivo. Može vam se desiti da bude čak i previše mekano, što opet zavisi od sira koji koristite. Tada možete slobodno u testo dodati još kašiku – dve brašna. Kada se lepo umesi testo, izručiti ga na pobrašnjenu površinu. Slobodno na podlogu stavite malo više brašna kako se testo ne bi lepilo. Sada oklagijom razvući koru od oko 1 cm debljine, može i malo manje i nožem seći pravougaonike, otprilike 6×2,5 cm.

U međuvremenu stavite neku manju šerpicu na šporet i na jačoj (ali ne i najjačoj) temperaturi zagrejati ulje. Količina ulja je recimo kao za krofne, možda malo manje, bitno je da ih prekrije do pola.

U zagrejano ulje pažljivo spuštati jednu po jednu pirošku i pržiti dok fino ne porumene sa obe strane. U toku prženja piroške narastu, a unutra budu sunđerasto mekane.

Služiti odmah, najbolje uz domaće kiselo mleko. Prijatno! 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading