PRVI PROLEĆNI RADOVI Evo šta se radi i sadi u martu
Foto: Shutterstock


Mart je mesec buđenja. Baštovani koriste ovaj mesec da se pripreme za predstojeću sezonu.

U martu mesecu treba obaviti čišćenje vrta. Dobro je vreme da se izvrši prolećno grabuljanje travnjaka, kako bi se uklonilo lišće i ostali otpaci. Ako se na nekim mestima pojavio korov, odmah ga uklonite, jer je lakše izboriti se sa njim na početku vegetacije.

Ukoliko se nastavi period toplog vremena, i trava počne da raste, travnjak možete kositi, ali sečiva na kosačici treba podići za 0,5 cm više nego inače.

Kada prestane opasnost od kasnog mraza možemo zasaditi sadnice koje nismo stigli da zasadimo na jesen. Vreme za sadnju je pogodno sve dok biljke ne počnu da listaju. Pogodno je vreme i za sadnju i popunu žive ograde. Sadnja se vrši na istoj dubini na kojoj su sadnice bile zasađene u rasadniku, a prilikom sadnje možete ih prihraniti pregorelim stajnjakom.

Evo šta možete da uradite u martu da biste pripremili svoju baštu:

1. Obavezno kupite svo seme potrebno za vašu baštu

2. Ako već niste, posejte seme u saksije koje će neko vreme biti u zatvorenom prostoru (slobodno posejte paradajz, papriku, peršun, krastavce i sve ostalo što ćete uskoro presaditi u baštu)

3. Đubrite svoju baštu. Organsko đubrivo je idealno, a ako u martu još ima mraza, savršeno će odgovarati zemljištu.

4. Testirajte tlo. Morate znati da li je vaša bašta alkalna ili kisela? U zavisnosti od toga, znaćete šta možete da posadite u njemu i kako da rukujete zemljom. Ova provera se uvek radi prvi put kada nešto posejete, a zatim svake 3 godine.

5. Okopajte baštu, oslobodite se korova.

6. Ako imate špargle ili špargle u bašti, sada je vreme da ih iskopate i dobro nađubrite! Uskoro će se pojaviti prvi izdanci!

7. Sada je vreme za sadnju ruža i ukrasnog grmlja.

8. Orezujte ruže i voćke, kao i vinovu lozu.

9. Posadite malo gaveza. Za leto će vam trebati organsko đubrivo. Gavez, kopriva i voda idealna su kombinacija za organsko đubrivo kojim možete zaliti biljke, ali i tretirati svoje biljke.

10. Napravite organski kompost. Sve povrće koje je ostalo iz kuhinje poređajte na jednu gomilu, koju ćete povremeno posuti zemljom i veštačkim đubrivom. Uskoro će se ta gomila pretvoriti u kvalitetan kompost.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading