Fantastičan trik sa olovkom:  Uradite ovo i vaše biljke neće uvenuti
Foto: Shutterstock

Dodavanje jedne ili dve sobne biljke u vaš dom jednostavan je način da unesete život i boju u zatvoreni prostor, ali kao što će svako ko ima biljku znati, može biti teško žonglirati s količinom vode i sunčeve svetlosti koja im je neophodna kako ne bi uvele i na kraju uginule.

Ali, zahvaljujući stručnjaku za sobno bilje Kejt Lindlej sada možemo svoje biljke da održimo u životu mnogo duže, jer je za Miror podelila tajne kako da budemo sigurni da li dajemo biljkama pravu količinu vode.

Naime, ključno je uvek testirati zemlju pre zalivanja kako bi se sprečilo prekomjerno ili nedovoljno zalivanje i podelila je jednostavan trik olovkom koji čini testiranje tla lakim.

Kejt preporučuje da zabodete olovku u gornjih pet centimetara tla kako biste proverili da li je ovo područje još uvek vlažno od zadnjeg puta kada ste zalivali svoje biljke – a ako jeste, onda bi trebalo izbegavati zalivanje dok se ovo područje ne osuši.

“Umesto da se pridržavate režima zalivanja jednom ili dvaput nedeljno, umočite prst ili olovku u zemlju. Ako je još vlažna, nema potrebe zalivati. Ako je tlo suvo ispod gornjeg sloja, zalijte ga kako biste omogućili ravnomernu raspodelu vode“, objasnila je.

Prekomerno zalivanje biljke bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih meseci kada je biljkama potrebno manje vode nego leti.

Koliko je često biljki potrebna voda zavisiće i od veličine posude u kojoj se nalazi, kao i o tlu, svetlosnim uslovima, vlažnosti i toploti u domu. Kejt savetuje vlasnicima sobnih biljaka da izbegavaju korišćenje hladne vode prilikom zalivanja svojih biljaka, jer bi to moglo da uzrokuje šok za sobnu biljku zbog nagle promene temperature.Umesto toga, koristite mlaku vodu sobne temperature.

I na kraju, Kejt je insistirala da su sve sobne biljke različite i važno je znati potrebe svoje biljke pre nego što se odlučite na rutinu zalivanja.

“Zapamtite da je svaka sobna biljka drugačija. Neke biljke, kao što su kaktusi i sukulenti, posebno su osetljive na prekomerno zalivanje, dok vrste poput paprati ne vole da budu suve“, otkrila je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading