ODABERITE PRAVE SAKSIJE ZA SVOJE BILJKE Nije bitna samo estetika
Foto: Shutterstock

Postoji širok izbor materijala, veličina, stilova, izbor zavisi od preferencija i veličine biljke koju gajite u vašem stanu.

Terakota

Prednosti ovih saksija je to što su teške i stabilne, pa je mnogo manja verovatnoća da će se prevrnuti, a posebno su dobar izbor za biljke koje preferiraju suvo, dobro drenirano tlo. Ipak, pošto se zemlja u njima brže suši, biljke bi trebalo zalivati češće.

Keramika

U poređenju sa saksijama od terakote, keramičke saksije se proizvode od zemljanih materijala koji su manje porozni i gušći. Mnogo su izdržljivije od terakote i ne lome se tako lako. Zemlja u keramičkim saksijama se ne suši tako brzo, pa su one idealan izbor za biljke koje preferiraju konstantnije vlažne uslove.

Plastika

Prednost ovakvih saksija je jasna: od svih materijala, plastika je najjeftinija, a uz to je i veoma lagana. U njima zemlja ostaje duže vlažna, pa su odličan izbor za biljke koje zahtevaju malo vlažnije uslove.

Metal

Metalne saksije čine atraktivne akcentne komade u zatvorenom prostoru, a uz to su i prilično izdržljive i dugotrajne. Jedina mana im je ta što vremenom mogu zarđati, ali i njihova neporoznost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading