TRIKOVI KAKO DA SMANJITE NEPRIJATNE KESICE Šta uzrokuje natečenost očiju
Foto: Shutterstock

Tamni i natekli krugovi ispod očiju svakako nisu nešto što želite da vidite kada se ujutru pogledate u ogledalu.Ipak, ponekad je nemoguće sprečiti njihov nastanak. Ukoliko ste premalo spavali, bili pod stresom, borite se sa hormonskim promenama, pa i "krštenicom", oni su neminovnost. Među ostalim uzrocima tu su još i genetska sklonost, ispijanje alkohola, alergije i pušenje.

Natečene oči ne predstavljaju nikakav zdravstveni rizik, ali mogu da budu smetnja i obično su estetski vrlo nepoželjne.

Ako imate natečene oči i želite da smanjite natečenost, pročitajte sledeće savete.

Kafa i belance

Napravite masku od kafe i belanaca i pratite kako podočnjaci postaju bleđi i manji. Dovoljno je da pomešate jedno belance i dve kašičice kafe.Mutite ih oko minut, a potom čistim prstima nanesite na tamno područje.Kada maska počne da se steže, a to ćete osetiti posle desetak minuta, uklonite je i isperite lice.

Kofein će smanjiti krvne sudove, podstaći cirkulaciju krvi i kiseonika i, budući da ima antiinflamatorno dejstvo, umiriće upalu. A u kombinaciji sa vitaminima i belančevinama ova blagotvorna dejstva biće pojačana.

Moć krompira

Čak i ako zvuči neverovatno, podočnjake možete smanjiti korišćenjem kriški krompira pre spavanja. Krompir je vrlo bogat vitaminima i mineralima koji čine čuda za umornu kožu lica, podočnjake i bore. Ovo povrće osvežava i omekšava vaš ten i izvrsno je za bilo koji tip kože. 

Da biste poboljšali izgled područja oko očiju, očistite, operite i zatim iseckajte krompir. Nanesite sveže kriške na vaše oči i pustite da stoje oko 15 minuta. Zatim ih skinite i isperite oči hladnom vodom. Za bolji rezultat možete ponoviti ovaj postupak ujutro i uveče. U tom ritmu tragovi tamnih krugova i umora mogli bi da nestanu čak i nakon samo nedelju dana.

Limun i kurkuma  

Kurkuma i sok od limuna su dva sastojka koja će vam pomoći da se rešite tamnih kolutova. Kurkuma je poznata po sjajnim antiflamatornim sastojcima i koristi se veoma dugo. S druge strane, sok od limuna je efikasan kod problema s podočnjačima, a služi i za hlađenje kože.

Jednostavno pomešajte dve kašičice kurkume sa dve kašike soka od limuna, a masku isperite nakon trideset minuta.

Ružina voda

Ružina voda ima svojstva antioksidansa, a sadrži i vitamine A i C. Oživljava umornu kožu čineći je blistavom i vrlo je delotvorna za podočnjake, crvenilo i upalu očiju.

Dakle, ukoliko želite da  osvežite područje oko očiju, potopite dva tufera u ružinu vodu, nanesite na problematično područje i ostavite da stoje oko 5-10 minuta.

Stari, dobri krastavac

Sok od krastavca može da bude odlična maska za podočnjake. Ima osvežavajuće dejstvo i opušta oči, čak je odličan i da ukloni stres.

Sve što treba da uradite jeste da potopite dva tufera u malu količinu soka od krastavca (izrendajte krastavac kako biste dobili sok) i držite ih na očima oko 15 minuta. Kolutovi od krastavca su podjedanko dobri i korisni, neka stoje oko desetak minuta.

Da li ste znali da je jabuka takođe odlično rešenje za podočnjake i natečene oči? Ohladite jednu jabuku u frižideru, isecite na kriške i stavite kriške jabuke preko očiju. Ostavite da stoje na licu deset minuta. Tanin iz jabuka ima protivupalna svojstva i pomaže kod smanjenja otečenosti.

Ti divni čajevi

Umivanje hladnom vodom je prva pomoć kod podočnjaka, a za bolje rešenje na oči stavite dve ohlađene kesice čaja i držite ih oko dvadeset minuta. Idealni su zeleni i crni čaj jer sadrže tein koji smanjuje otoke. S druge strane, biljni čajevi, kao što je kamilica sadrže materije koje smiruju upalu i crvenilo.

Za pripemu sjajne maske protiv podočnjaka možete da upotrebite i čaj od cvetova nevena. Kašičicu cvetova prelijte sa 100 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Potopite dva tufera u ohlađeni čaj i držite ih na očima oko 15 minuta.

Kokosovo i bademovo ulje

Kokosovo ulje je vrlo delotvorno kod uklanjaja tamnih krugova ispod očiju. Dovoljna je svakodnevna masaža sa nekoliko kapi ovog ulja ispod očiju, a u tu svrhu može da posluži i kombinacija bademovog ulja i meda.

Mleko i soda bikarbona

Mleko se koristi da se ublažili podočnjaci, dok soda bikarbona pomaže da vaša koža izgleda zdravo i glatko. Pomešajte četiri kašike mleka i dve kašike sode bikarbone i ostavite ovu kremastu smesu jedno vreme u frižideru da se ohladi. Držite masku ispod očiju oko 20 minuta i na kraju je uklonite hladnom vodom.

Kivi i jogurt

Kivi i jogurt zvuče sjajno u kombinaciji za brzu poslasticu, ali ova mešavina veoma efikasno otklanja i tragove umora. Jednostavno pomešajte kivi i jogurt i ostavite smesu u malu posudu na 10 minuta. Nakon toga nanesite masku ispod očiju, držite je oko 10 minuta i isperite sa hladnom vodom. Očekivani efekat je sjajna, glatka i podmlađena koža.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading