LEKOVITE KAPI ZA LICE I TELO Upoznajte blagodeti arganovog ulja
Foto: Shutterstock

Bogato je antioksidantima, vitaminom E i esencijalnim omega masnim kiselinama pa zato ima široku primenu u nezi tela.

Kako se koristi?

Čisto arganovo ulje prilikom nanošenja može da ostavlja masne tragove, ali će se brzo apsorbovati. Koristi se za lice i kao antiejdž preparat protiv bora, a dobro je i za lečenje bubuljica.Ujutru i uveče na vlažno lice treba dobro utrljati kap ili dve ulja.Ono blagotvorno deluje na kožu tako što nadoknađuje vlagu, vraća elastičnost kože i zateže je zahvaljujući vitaminu E, koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans.

Najveći problem sa aknama je taj što ostavljaju ožiljke na licu, a istraživanja pokazuju da upotrebom argana ožiljci nestaju zbog toga što ekstrakt arganovog ulja sadrži sastojke koji su od vitalnog značaja za regenerisanje kože. Ovo ulje je pogodno za sve tipove kože.

Poreklo

Drvo argana raste samo u pustinjama jugozapadnog Maroka.Rađa velike okrugle zelene plodove u kojima se nalazi orah od koga se hladnim ceđenjem dobija arganovo ulje.Da bi se dobilo ulje, orah mora potpuno da sazri i da se raspukne, jezgra se melju a potom gnječe i cede dok se ne dobije ulje malo tamnije crvene nijanse.Za litar arganovog ulja potrebno je oko 100 kg svežih plodova argana.Zato je kozmetika sa arganovim uljem skuplja od drugih proizvoda.

Za kosu je ovo ulje efikasno ne samo za sjaj i oporavak suvih vlasi, već i za eliminisanje peruti.Dve do tri kapi ulja nanesite na dlanove i protrljajte, a zatim prstima prolazite kroz kosu od sredine do krajeva.Ulje će zatvoriti kutikulu kose, što suvoj kosi daje novi život.Ukoliko se nanosi na koren kose i ostavi da prenoći regulisaće lučenje sebuma i stvaranje peruti.

Za telo se koristi kao piling.Pomešajte ga sa malo krupne soli i njime istrljajte telo.Na mesta na kojima su vam urasle dlačice umasirajte nekoliko kapi ulja. Smanjiće se crvenilo i otok, a vitamin E smanjiće rizik od nastanka ožiljaka.

Za nokte pripremite masku od arganovog ulja i malo limunovog soka. Vodite računa da ne stavite više od 50 odsto limunovog soka. Nokte 15 minuta potopite u taj rastvor i tako ćete ih ojačati i rešiti problem sa zanokticama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading