Glavni krivac: Ove namirnice utiču na povećano opadanje kose
Foto: Shutterstock

Problem opadanja kose je češći kod muškaraca, procenjuje se da će 50 odsto žena starijih od 40 godina patiti od ovog problema koji umnogome utiče na sampouzdanje, kažu stručnjaci sa Klivlendske klinike.

Mnogi faktori, koji su nažalost van naše kontrole, doprinose proređenju kose, uključujući genetiku i hormonske promene povezane sa menopauzom, ali neke možemo da promenimo, a jedna od njih je ishrana.

Stručnjaci su izdvojili hranu koja pogoršava gubitak kose, a glavni krivci su masne namirnice!

Svi znamo da ishrana bogata masnom hranom nije dobra za nas – osim što nas goji, stvara i probleme poput visokog holesterola i krvnog pritiska, što dalje vodi u ozbiljne zdravstvene probleme. Ali istraživanje iz 2021. objavljeno u časopisu "Nature" otkrilo je da konzumiranje masne hrane, poput prerađenog mesa i svega prženog, takođe može da doprinese gubitku kose. "Dobre masti" koje se nalaze u namirnicama poput lososa, orašastih plodova i avokada i dalje se preporučuju i one ne predstavljaju rizik.

Ishrana bogata mastima može da poremeti ciklus rasta kose

Kosa prolazi kroz ciklus rasta u kojem sama opada, ali se i obnavlja. To je razlog što stalno viđate vlasi u odvodu kade, čak i ako niste primetili da kosa opada. ne osećate gubitak kose.

"Folikul dlake prirodno se kreće između rasta i stagniranja. Tokom faze rasta, matične ćelije folikula dlake se aktiviraju kako bi ga regenerisale i podstakle rast", prenosi "Science Daily". Ove nove dlačice zamenjuju one koje nalazite na svojoj četki - sve je to deo procesa.

Ali studija, koja je sprovedena na miševima — pošto su anatomski, fiziološki i genetski veoma slični ljudima — pokazala je da "stres izazvan gojaznošću, kao što je onaj izazvan ishranom sa visokim sadržajem masti" može da iscrpi matične ćelije folikula dlake i poremetiti ovaj ciklus rasta kose. U ovom poremećenom ciklusu, matične ćelije ne uspevaju da se aktiviraju i nove dlake ne rastu, što na kraju dovodi do ubrzanog gubitka kose.

Istraživači sa Medicinskog i stomatološkog univerziteta u Tokiju u Japanu, takođe su otkrili da je veća verovatnoća da će se gubitak kose uzrokovan nezdravom ishranom pojaviti kako starite. Naravno, gubitak kose se generalno dešava kako starimo, ali u kombinaciji sa stalnim unosom masne hrane, to drastično pogoršava problem. 

Šta je "lek"?

Stručnjaci savetuju da birate hranu bogatu nemasnim proteina (kosa je 'napravljena' od proteina pa je važno da održavate optimalan unos), kao što su nemasno meso, pasulj i mahunarke, umesto prerađenog mesa, sira, peciva i druge hrane koja je bogata zasićenim mastima. Takođe važno konzumirati hranu bogatu vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C, vitaminom D i gvožđem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading