Pripremite ih na nešto drugačiji način: Recept za pohovane šampinjone
Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 250 g sitnijih šampinjona
  • 2 jajeta
  • 1/4 kašičice soli
  • oko 150 g mekog brašna
  • oko 150 g prezli
  • ulje (za duboko prženje)

Priprema

Pripremiti sitnije šampinjone, oprati ih u hladnoj vodi i posušiti kuhinjskim ubrusom. Po želji oljuštiti kožicu sa klobuka. Pripremiti jaja za paniranje, posoliti ih i umutiti viljuškom. Pripremiti posudu s brašnom, koje ćemo prosejati. Pripremiti posudu s prezlama. Lično, dajem prednost domaćim prezlama, jer su finije nego industrijske prezle, sitnije, ukusnije, u svakom slučaju - svežije.

Na umerenoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje. Šampinjoni su sitni i nežni, pa će vrlo lako izgoreti na jačoj vatri. Da bismo potrošili manje ulja, upotrebiti manju posudu i pržiti šampinjone u nekoliko tura. Kada ulje bude zagrejano, počećemo s paniranjem šampinjona. Uraditi test sa čačkalicom - umočiti je u ulje i kada se na njenom vrhu pojavi mnoštvo sitnih mehurića - ulje je spremno za prženje. Šampinjone uvaljati u brašno, umočiti ih u umućena jaja i uvaljati u prezle, a zatim spuštati u vruće ulje i pržiti 3-4 minuta do zlatnožute boje, uz često okretanje. Ispržene šampinjone vaditi na kuhinjski ubrus, koji će upiti višak masnoće. Servirati odmah dok su pohovani šampinjoni vrući i hrskavi, kao prilog ili ukusno predjelo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading