Potpuno prirodno rešenje: Crveni napitak koji će vam pomoći da se izborite sa visokim krvnim pritiskom
Foto: Shutterstock

Hipertenzija može tiho i naizgled neprimetno da ošteti vaš organizam sužavanjem arterija. Vremenom, ovo može blokirati protok krvi u vašem telu, čime se povećava rizik od srčanih bolesti. Srećom, postoji mnogo prilika da se interveniše pre nego što vam povišen pritisak ugrozi zdravlje.

Jedno od najefikasnijih oružja protiv hipertenzije je promena ishrane. Istraživanja govore da čaša soka od lubenice ima efekte na snižavanje krvnog pritiska. 

Primarni cilj studije bio je da se procene efekti konzumiranja sveže lubenice na sitost, postprandijalni novo glukoze i insulinski odgovor, koji su markeri za dijabetes, kao i gubitak viška masti i telesne težine nakon četiri nedelje primene kod punijih i gojaznih odraslih osoba.

Za potrebe ove studije, 33 punijih i gojaznih ispitanika dnevno je konzumiralo dve šolje lubenice ili izokalorične kolačiće sa niskim procentom masti, i to tokom četiri nedelje.

U odnosu na kolačiće, istraživači su primetili da je lubenica izazivala snažnije reakcije sitosti, što podrazumeva manji osećaj gladi, manju želja za jelom i veći subjektivni osećaj sitosti. Konzumiranje lubenice je takođe značajno snizilo sistolni krvni pritisak. Ovaj nalaz je takođe u skladu sa nekim drugim studijama.

Naime, istraživanje koje je sproveo vanredni profesor Državnog univerziteta Florida, Arturo Figeroa, otkrio je da lubenica može značajno smanjiti krvni pritisak kod osoba sa prekomernom težinom, kako u mirovanju tako i pod stresom.

- Pritisak na aortu i na srce se smanjio nakon konzumiranja ekstrakta lubenice - rekao je profesor Figeroa.

Šta treba izbegavati?

Trebalo bi da smanjite količinu soli u hrani jer vam so podiže krvni pritisak. Umesto toga, pokušajte da jedete manje od 6 grama soli dnevno, što je otprilike jedna kašičica. Pored toga, redovno konzumiranje prevelikih količina alkohola može vremenom povećati vaš krvni pritisak. Stoga je zadržavanje u okvirima preporučenih nivoa najbolji način da smanjite rizik od razvoja visokog krvnog pritiska:

  • Muškarcima i ženama se savetuje da ne konzumiraju više od 14 alkoholnih jedinica nedeljno na redovnom nivou
  • Rasporedite alkoholne napitke koji konzumirate na period od tri dana ili više ako unosite čak 14 jedinica nedeljno.

Dijagnostifikovanje visokog krvnog pritiska

Jedini način da saznate da li je vaš krvni pritisak visok je da ga izmerite. Čitanje krvnog pritiska sastoji se od dva broja. Viši brojevi označavaju sistolni krvni pritisak, odnosno onaj koji se meri tokom ispumpavanja krvi iz srca. Dijastolni pritisak, označen nižim brojem, je onaj koji se beleži dok srce prima krv iz organizma, odnosno pluća. Oba se izražavaju u milimetrima živinog stuba (mmHg).

Opšte smernice:

  • Pod povišenim krvnim pritiskom smatraju se vrednosti pritiska iznad 140/90 milimetara živinog stuba (mm Hg) ili pak vrednosti pritiska iznad 150/90 milimetara živinog stuba, ako ste stariji od 80 godina.
  • Vrednosti idealnog krvnog pritiska se kreću od 90/60 mmHg do 120/80 mmHg.

Krvni pritisak možete da proverite na više mesta:

  • Kod svog lekara opšte prakse
  • U nekim apotekama
  • Na nekim radnim mestima
  • Kod kuće, budući da je poželjno imati aparat za merenje krvnog pritiska u domaćinstvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading