Ne treba vam dijeta: Promenite ove navike i sa lakoćom izgubite kilograme i smanjite struk
Foto: Shutterstock

1. Uključite probiotik

Jedna od najvažnijih stvari je da vam crevna flora bude zdrava. U tome vam mogu pomoći probiotici. Naime, kada dođe do poremećaja crevne flore i one loše bakterije nadvaldaju dobre dolazi do brojnih problema, a jedan od njih može da bude i naduven stomak. Osim što su blagotvorni za probavu, probiotici imaju i važnu ulogu u jačanju imuniteta.

2. Smanjite unos soli

Unos prevelikih količina soli u organizam uzrokuje nakupljanje i zadržavanje vode u telu. Želite li da smanjite obim struka, ali i drugih delova tela, smanjite količinu soli u hrani i ubrzo ćete izbaciti višak tečnosti iz organizma, a vi ćete osetiti olakšanje.

3. Izbacite pivo i gazirane sokove

Želite li brzinski malo da izravnate stomak, suzdržite se od ispijanja hladnog piva, ali i gaziranih sokova - mehurići podstiču nadutost, ali ne samo oni - već i sam alkohol. Naime, alkohol podstiče razmnožavanje loših bakterija u crevima, a to će rezultirati stvaranjem naduvenog stomaka.

4. Nemojte da jedete otvorenih usta

Žvakanje hrane sa otvorenim ustima podstiče gutanje vazduha, što će uzrokovati nadutost. Znači, dok jedete, suzdržite se od razgovora, već sačekajte dok ne progutate zalogaj pa tek tada otvorite usta, piše 24sata.hr.

5. Jedite ananas

Jedenje ananasa doprinosi boljoj probavi i smiruje probavni trakt. Naime, ananas je bogat enzimom koji razgrađuje belančevine, ubrzava metabolizam i smanjuje nakupljanje gasova u crevima.

6. Uključite u ishranu fermentisanu hranu

Fermentirana hrana je jako korisna za zdravlje creva i pravilnu probavu. Ona podstiče razmnožavane dobrih bakterija kao što su bifidobakterije i laktobacili i tako stvara prirodne probiotike.

Osim što pomaže kod smanjivanja stvaranja gasova, podstiče i stvaranje serotonina, hormona sreće koji se stvara u crevima, piše 24sata.hr.

7. Ispravite se

To je odličan, brzopotezni trik kako da vam stomak deluje ravnije. Neka pravilno držanje kičme postane deo vaše svakodnevne rutine. U početku se svesno podsećajte da se ispravite dok hodate, stojite ili sedite, a kasnije će vam to preći u naviku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading