Zdravo i ukusno: Evo kako da sami napravite pečeni kesten
Foto: Shutterstock

Odličan ukus prate podjednako dobra svojstva koja su se pokazala kao veoma korisna za zdravlje. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim nivoom masti, i jedini sadrži vitamin C.

Sadrže vitamine A i C, ali i B grupe, ali i važne minerale poput kalijuma i fosfora, i u manjim količinama kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. Budući da je kesten bogat kalijumom, a ne sadrži baš mnogo natrijuma, preporučuje se u dijeti bolesnika sa bubrežnim i krvnim oboljenjima.

Sastojci za pripremu pečenog kestena:

  • pola kilograma kestena
  • malo soli
  • voda

Priprema:

Uključiti rernu da se greje na 220 stepeni i to samo gornji grejač. Rešetku podići što više. Svaki kesten zarezati reckavim nožem po sredini.  Preliti hladnom vodom, malo posoliti i staviti na ringlu, samo da proključa. 

Čim proključa, skloniti sa ringle, odliti i baciti vodu, a kestenje preručiti u tepsiju, da bude u jednom sloju. Staviti ih u rernu, i peći oko 25 minuta na 220 stepeni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading