AMERIČKI LEKAR OTKRIVA Intimni odnosi podmlađuju i do 12 godina, na koži se sve vidi
Foto: Shutterstock

Oni koji imaju redovne se*sualne odnose, tri puta nedeljno, izgledaju čak sedam do 12 godina mlađe od uobičajene realne slike za njihovo životno doba, tvrdi američki dermatolog dr Ejmi Vehsler.

Ona kaže da s pacijentima obavezno razgovara o svim životnim navikama, pa i o intimi, uključujući i pitanja o tome koliko često imaju intimne odnose.

- Pojedini se u početku čude, pa i uzdržavaju od odgovora, ali s vremenom shvate šta je ideja i da između stresa i nezadovoljstva uzrokovanog apstinencijom i, sa druge strane, stanja kože, postoji izražena i logična veza - objašnjava dr Vehsler.

Ona ističe da se na koži "vidi" sve što nam se u životu svakodnevno događa, a to utiče i na njen izgled, kvalitet, glatkoću i elastičnost.

- Stres, neuredan san i uznemirenost mogu negativno da utiču na vašu kožu tako što će postati grublja, sklona pojavi bora i osetljivija na spoljne uticaje. Takođe, redovna fizička aktivnost, dovoljno tečnosti, druženje, šetnja sa prijateljima i svaka vrsta uživanja i opuštanja doprinose da se bolje osećate - kaže dr Vehsler.

Intimni odnosi podmlađuju

Poznato je da redovni se*sualni odnosi utiču na bolji rad i lučenje hormona, koji su važni za stanje kože. Studije su pokazale da žene koje su se*sualno aktivne imaju viši nivo estrogena, koji se povećava tokom orgazma, a on je ključan za normalno funkcionisanje kože, krvnih sudova, folikula dlake...

Istovremeno, u toku orgazma oslobađaju se oksitocin i kortizol, što smanjuje nivo stresa, a to dovodi do slabije razgradnje kolagena i elastina koji su ključni za dobar izgled kože.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading