NOVI SJAJ STARIH PLOČICA Osvežite izgled kupatila bez renoviranja, uz samo malo novca i malo više truda
Foto: Shutterstock

Moraćete sami da zasučete rukave i potrudite se oko toga, ali će vaše kupatilo dobiti novi izgled i bićete mirni nekoliko godina, a potrošićete tek nekoliko hiljada dinara.

Foto: Shutterstock

 

Sredite fugne i pukotine

Pregledajte fugne i ako su ispucale ili su delovi ispali, stavite nove. Za to će biti dovoljno da kupite masu za fugovanje u tubi. Ako su vam pločice ispucale, pukotine možete da popunite specijalnom masom za popravke koja je u obliku štapića od plastelina. Pripremite smesu i popunite pukotine na pločicama kao da utiskujete plastelin. Izravnajte taj deo špahtlom i ostavite da se stvrdne. Posle toga išmirglajte.

Foto: Shutterstock

 

Uklonite prljavštinu i kamenac

Pre farbanja treba pločice pripremiti kako bi se farba duže zadržala i lepše izgledala. Uklonite prljavštinu i kamenac, a to ćete najbrže uraditi pomoću nekog hemijskog abrazivnog sredstva za tu namenu. Zatim pločice istrljajte šmirglom i prebrišite razređivačem. Pažljivo pređite preko svake pločice kako bi farba dobro prionula za njih. Ukoliko ostane prljavština ili kamenac, farba će se brže skinuti.

Foto: Shutterstock

 

Prionite na farbanje

Kada uradite sve pripremne radove, možete da ofarbate pločice. Uradite to valjkom i specijalnim bojama za keramiku. Obratite pažnju pri kupovini boje jer postoje posebne farbe za podne i zidne pločice. Kada je reč o postupku farbanja, poštujte uputstvo proizvođača koje dobijete uz boju i ona će dugo trajati.

Foto: Shutterstock

 

Ukrašavanje pločica

Ako ne želite da vam pločice budu jednobojne, da biste ih precizno prošarali, kupite samolepljive šablone u prodavnici hobi materijala. Kada završite sa farbanjem, sačekajte da prođe najmanje četiri sata i onda zalepite šablon, pa preko njega pređite drugom bojom. Šabloni se uglavnom koriste na podnim pločicama kako se boja ne bi podlivala. Ali ponekad se to desi bez obzira na sve. Tada uzmite četkicu i popravite šaru.

Foto: Shutterstock

 

Potreban materijal

Da biste mogli da prefarbate stare pločice ili ih prošarate, treba da kupite sledeće:

- set za farbanje (boja, razređivač i učvršćivač)

- šabloni (kupuju se u prodavnicama hobi materijala)

- valjak za farbanje

- četka za farbanje

- šmirgla

- rukavice

Komentari (0)

Loading