Gasite grejanje! Spavanje u toploj sobi loše utiče na zdravlje
-stock-thinkstock

Temperatura vazduha i zimi, koliko god da vam je hladno, ima veliki uticaj na vaš san. Najbolje je ako termometar pokaže između 15 i 19 stepeni.

Međutim, ako je temperatura viša od 24 ili niža od 13 stepeni, to može dovesti do čestog buđenja. Da vam se to ne bi dešavalo lagano se obucite za spavanje. Ako spavate u pidžami ne oblačite donji dio, a duge rukave zamijenite majicom sa kratkim.

Spavanje u hladnijoj sobi bi moglo da pomogne i u sprečavanju nesanice. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama. Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće s regulacijom telesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka topline.

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa - kortizola. Hladnija soba pomaže u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Spavanje u hladnoj sobi može da smanji i šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi jeste i ta što sprečava gljivične infekcije. Konačno, spavanje u hladnoj sobi može da ima umirujući učinak, koji može da pomogne u borbi protiv bolova i upala, što bi inače moglo da prekine san.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading