Nije svaki materijal isti! Evo kakav je lonac najbolji i najzdraviji za korišćenje
Foto: Pixbay

Imamo aluminijum, čelik, liveno gvožđe, staklo, ali i glinu ili bakar. Svi materijali imaju svoje prednosti i nedostatke.

Lonci od nerđajućeg čelika

Čelični lonci su među najpopularnijim. Oni su izdržljivi, otporni na oštećenja, higijenski i modernog izraza. Zaista kvalitetni treba da vam služe godinama. Najbolji su oni sa debelim dnom koje sprečava da se hrana zalepi. Iako se zagrevaju relativno sporo, toplotu šire veoma ravnomerno. Ono što je važno, lonci napravljeni od ovog materijala ne reaguju sa hranom. Jedino što se uzima u obzir odnosi se na one napravljene od čelika hrom-nikl 18/10 (sadržaj: 18% hroma i 10% nikla). Zbog prisustva nikla, koji je alergen, nisu pogodni za one ljudi koji su podložni alergijskim reakcijama. Osim toga, definitivno vredi ih kupiti.

Aluminijumski lonci

Iako aluminijumski lonci izgledaju gotovo isto kao i čelični, ali imaju različita svojstva. Brzo se zagrevaju, dobro provode toplotu, lagani su i prilično jeftini. Međutim, oni takođe imaju neke značajne nedostatke. Prilikom kuvanja u njima kiselih materija, poput kiselog kupusa, pod uticajem visoke temperature oslobađaju se štetna jedinjenja koja utiču na naš neurološki sistem. U aluminijskim posudama takođe je bolje ne pripremati jela na bazi sirćeta, spanaća, kupusa i paradajza. Međutim, to ne znači da su svi aluminijumski lonci potpuno loši. Birajte dobre marke sa odobrenjima Nacionalnog instituta za higijenu.

Emajlirani lonci

Ova vrsta je bila gurnuta u stranu, a sada im se ponovo vraćamo, i to je vrlo dobra vest. Emajlirana jela su među najzdravijima na tržištu. Emajl je vrsta stakla koja je izuzetno otporna na toplotu, deterdžente i koroziju. Nemaju štetnih materija, potpuno su ekološki i antialergijski. Takođe sprečavaju nakupljanje i razmnožavanje bakterija. Tako da u njima možete lako kuvati i za decu i alergične osobe. Osim toga, ne menjaju ukus hrane, brzo se zagrevaju i hranu dugo drže toplom. U njima ne možete samo kuvati, već i skladištiti hranu bez gubitka ukusa. Sve to govori o emajliranim loncima.

Lonci od livenog gvožđa

Konačno, ne najjeftinija, ali daleko najtrajnija opcija, odnosno lonci od livenog gvožđa . Napravljene su od legure gvožđa i ugljenika sa visokim sadržajem ugljenika. Ova kombinacija je garancija trajnosti. Mogu se koristiti za kuvanje i pečenje. Osim toga, savršeno provode toplotu. Ono što je najvažnije, međutim, oni su bezbedni po zdravlje i ne ispuštaju štetne materije. Jedini nedostatak je velika težina i visoka cena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading