MAŠINA VAM "ŠETA" PO KUPATILU Majstori kažu da se radi o "višku delova", koje treba ukloniti
unsplash/engin akyurt

Kada mašina za veš počne da poskakuje po kupatilu, proverite da se ne radi o ovom slučaju na koji upozoravaju mnogi majstori.

Mašina za pranje veša ne može da radi bez vibracija. Međutim, ako mašina te vibracije više liče na „poskakivanje“ i pomeranje tokom pranja, reč je već o problemu.

Zašto mašina snažno vibrira i kako ukloniti uzrok ove pojave?

Mašina može da vibrira zbog lošeg dizajna ili je loše ‘sastavljena'“, kaže direktor laboratorije za ispitivanje potrošačke elektronike „Testbet“ Oleg Dranitski i dodaje da se vibriranje javlja i zbog nehorizontalne instalacije ili činjenice da transportni vijci, koji pričvršćuju bubanj tokom prevoza, nisu uklonjeni.

Proizvođači kažu i da poskakivanje mašine za veš mogu uzrokovati i različite vrste materijala koji se pere, ako je odeća teška ili je većeg gabariteta. To je zato što različiti materijali različito upijaju vodu, što se odražava na njihovoj težini. Ako u bubnju postoje predmeti garderobe različite težine, može se pojaviti neravnoteža i, kao rezultat, jake vibracije.

Kako sprečiti ovo prekomerno vibriranje mašine?

„Prvi korak je otkrivanje uzroka vibracija. Dakle, ako je podloška postavljena krivo, morate je poravnati“, savetuje Dranitski.

Takođe, dobro je proveriti i stanje transportnih šrafova koji se nalaze na zadnjem zidu. Može ih biti od tri do pet, i svi se moraju ukloniti.

Pored toga, preporuka je i upotreba posebne antivibracione podloge za nožice.

„Jastučići protiv vibracija ili klizanja štite pod od ogrebotina, posebno ako je izrađen od mekog materijala. Smanjuju prenos vibracija na pod, a time smanjuju nivo buke i prenosnih vibracija, posebno dok radi centrifuga“, kaže stručnjak, a prenosi Mondo.

Ako se razlog vibracija krije u „nepravilnom“ punjenju mašine, pokušajte da operete stvari približno iste veličine i od tkanina istog sastava: ne stavljajte debele frotirske peškire sa tankim jastučnicama itd.

Komentari (1)

Loading
S2

22.10.2021 13:51

Kada propadnu amortizeri bubnja u mašini, nikakvo poravnavanje je neće smiriti. Ako se poravna i postavi stabilno kad je nova, a ne pretovara vešom mirovaće i trajati dugo.