PUZAVICA RASKOŠNE KROŠNJE Ukoliko volite intenzivne boje cvetova do kasne jeseni, bugenvilija je pravi izbor za vas
Foto: Shutterstock

Bugenvilija ili bogumila, kako je još zovemo, poreklom je iz Južne Amerike i obično uspeva na otvorenom pod direktnom sunčevom svetlošću. Potiče s obala Brazila, neverovatno je raznovrsna i možete je naći u parkovima i baštama kojima dodaje boju. Ima duge grane koje nose srcasto lišće i gomilu sitnih listića ljubičaste, roza, žute, bele, narandžaste i bordo boje.

Ova raskošna lepota može biti otporna na sušu, a privlači korisne oprašivače poput leptira i ptica. Sa svojim zapanjujućim bojama i brzim rastom daje smirujuću notu svakoj bašti. Ali, iako je predivna za gledanje, budete oprezni jer ume da bocne!

Foto: Shutterstock

 

Bugenvilija cveta od sredine proleća pa do duboke jeseni i u tome je njena čarolija. Neumorno cveta sve dok je toplo i dok temperature ne padnu ispod 10 stepeni.

Sadnja i uzgoj

Bugenvilije vole otvoren prostor i direktnu sunčevu svetlost. Posadite ih na svetlo mesto pre zimskih mrazeva. Može se gajiti u zemlji ili u saksiji, ali pošto biljka ima tendenciju da raste visoko, biće vam potrebna velika posuda ako želite da dostigne svoj puni potencijal. Bogumila se može gajiti u plastičnim ili zemljanim saksijama, pletenim korpama koje su obložene mahovinom, čak će i betonske saksije i stare korpe za veš poslužiti svrsi. Saksija mora da ima što više rupa, kako bi zemlja mogla dobro da se ocedi. Na dno saksije možete postaviti kamenčiće, izlomljenu ciglu ili opeku, čak i stiropor. Ako primetite da koren izlazi kroz rupe na dnu, možete je izvaditi i iseckati manje korene, pa je vratiti, ili je presadite u veću saksiju.

Foto: Shutterstock

 

Potreba za svetlom

Bugenvilije vole da budu na suncu - direktna sunčeva svetlost je najbolja za njih. Kad se stavi na senovito mesto, biljka će se mučiti i neće baš izgledati reprezentativno.  S padom temperature može da izgubi lišće i cveće.

Potreba za vodom

Pošto su otporne na sušu, ne treba im previše vode. Međutim, doba godine će uticati na zalivanje. Tokom vrućih sezona moraće da ostane vlažna, a ako je vaša biljka u saksiji, zalivati treba jednom ili dva puta nedeljno. Ako je u zemlji, proverite tlo da vidite da li joj je zaista potrebna voda.

Foto: Shutterstock

 

Potrebe zemljišta

I u saksijama i u zemlji bugenviliji je potrebno dobro drenirano zemljište. Ako voda ostane duže  iznad zemlje pre upijanja, koren biljke bi mogao da istrune. Zato za bugenviliju birajte dobro ocedni supstrat (to je onaj koji ne zadržava vodu). Vazduh oko korena pomaže joj da brže raste, pa izbegavajte glinenu zemlju. Takođe, kada kupujete bugenviliju u saksiji, pri presađivaju nikako ne uklanjajte zemlju. Ako vašu bugunviliju napadnu bubice, možete se boriti primenom organskih proizvoda poput nimovog ulja.

 

Komentari (0)

Loading