STVARI OD KOJIH SE RAZBOLJEVAMO: Ovih 12 "sitnica" u kući vam donosi nesreću
Promo

Kada uđete u neku od prostorija vašeg doma, obratite pažnju na to kako se osećate. Da li vas vaše okruženje inspiriše? Ili imate osjećaj ravnodušnosti i anksioznosti? Ako je ovo drugo slučaj, onda je i vreme da razmislite o dekoru vašeg doma. Iznenađujuće, psiholozi tvrde da sledeće stvari mogu uticati na vaše svakodnevne emocije.

Pokloni i stvari koje ste nasledili

Vaša baka je imala dobre namere kada vam je "prosledila" tu kolekciju figurica, ali to ne znači da ih treba zadržati. Često se držimo poklona i stvari koje smo nasledili čak i kada nam se ne sviđaju. Najčešće zato što se osećamo krivim što smo ih se rešili. Mogu nas emocionalno opteretiti i izazvati fizički poremećaj. Čuvamo stvari koje ne odgovaraju našem stilu i tako stvaramo nedostatak prostora za stvari u kojima bismo zaista uživali i koje bi nam donosile radost.

Stvari za bebe

To nije samo nekoliko igračaka na podu - to je prava svakodnevna plima igračaka, odeće, raznih dodataka, pa čak i umetničkih dela. Nered koji deca mogu da naprave često zabrinjava roditelje, jer je prilično teško srediti i pronaći mesto za čuvanje određenih stvari, povećavajući tako osećaj da nemaju kontrolu - osećaj koji mnogi roditelji imaju kada stvari ne idu glatko .

Knjige koje vam se više ne sviđaju

Knjige mogu izazvati tako snažne emocije, jer su bile portali u nove svetove i dale vam nove živote i proširile svet mašte. Obično nastojimo da zadržimo one koji su bili sa nama u teškim životnim trenucima. Međutim, imajte na umu da knjiga može izazvati i negativne emocije, posebno ako se radi o gomili knjiga koje više nemate gde da skladištite.

Televizor

Ako imate naviku uključivanje televizora čim se vratite kući, poslušajte ovo: višak nepotrebne buke izaziva preveliki stres (i sprečava vas da lakše obavljate dnevne zadatke), pa bi bilo više nego pametno zanemariti televizor najmanje sat vremena nakon ulaska u kuću.

Uspomene iz detinjstva

Ponekad može biti prilično teško odvojiti se od omiljene lutke ili neke druge drangulije iz detinjstva, jer se morate suočiti sa činjenicom da ovo nekadašnje „blago“ više ne poseduje magiju koju je imalo i da ste se promenili. Vrlo često vas ovo razumevanje primorava da se uhvatite u koštac sa drugom činjenicom, a to je vaš izvor sreće sada. Sigurno više nije omiljena lutka i krajnje je vreme da prihvatite činjenicu da ste odrasli.

Ogledala

Ove dekorativne, reflektirajuće površine možda nisu najbolji izbor za uređenje doma. Naime, istraživanja pokazuju da stalno gledanje u ogledalo može izazvati stres.
Neiskorišćene potrepštine za hobi
Ostavljeni ili nekorišćeni zalihe i materijali za hobije su oblik poremećaja aspiracije. Mnogo je lakše prikupiti materijale za hobi nego odvojiti vreme i trud za vežbanje. I imate osećaj da, sve dok pletate u korpi, znate da pletete čak i ako niste dodirnuli iglice mesecima (možda čak i godinama).

Ta zaliha odražava posebno snažan ciklus krivice i anksioznosti, jer je to nešto na šta ste potrošili novac, a niste koristili pomenuti materijal.

Teške zavese
Debele i teške zavese omotavaju vašu dnevnu sobu u tamu i gotovo odmah privlače svu prašinu u vašem domu. Generalno, što je teži nameštaj i zavese, to je teža atmosfera u vašem domu. Postoje određeni vremenski periodi kada soba zahteva teže zavese, ali pažljivo birajte ove „ukrase“ za prozore i imajte na umu: što su svetliji i prozračniji, to ćete se više osećati.

Pogrešna boja

Boja ima dokazano psihološko dejstvo na raspoloženje. Znate da su crvene, narandžaste i vatrene nijanse veoma stimulativne i aktivne boje, plava i zelena su opuštajuće, a bež i siva neutralne. Međutim, važno je da odaberete boje koje volite, a ne one koje su u trendu. Na primer, ako ste za belu (ili neku drugu boju) vezani negativnim emocijama, sigurno ne želite da je gledate svaki dan u svom domu.

Slomljene stvari

Svaki put kada otvorite viseći element u kome držite šolje i čaše, on je tu: (na primer) vaša slomljena, starinska šolja za čaj. Možda ste već pokušali da ga sastavite, više ga ne koristite, ali i dalje oklevate da ga bacite. Psiholozi veruju da je ovo osećaj lišenosti i siromaštva. Plašite se da vam neće biti dovoljno i to je mentalitet siromaštva. U stvari, radi se o osećaju da niste dovoljno vredni. Ovo je takođe strah od puštanja stvari. Međutim, negovanje mentaliteta siromaštva samo privlači siromaštvo, a okruženje slomljenim stvarima stvara sličnu energiju u vašem unutrašnjem i spoljašnjem životu.

Gomila starih papira

Ima li šta stresnije, posebno ako se papiri nalaze u različitim delovima vašeg doma? Gomile papira, bilo da se radi o starim računima (koje ovih dana ne morate da čuvate - snimite sliku i sačuvajte ih na jednoj od brojnih usluga u oblaku!) Ili čestitkama, mogu dovesti do anksioznosti i stresa. Dakle, zaista bi bilo pametno pokušati ih se rešiti što je pre moguće.

Kada tražiti pomoć?

Ako imate problema pri odvajanju od određenih predmeta u vašem domu, dostupna je stručna pomoć po ovom pitanju. Ponekad, kada osoba nije u stanju da se reši poremećaja, to je zapravo patološki skup stvari, oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ovo je posebno slučaj ako imate zbirke različitih stvari koje zaista nemaju smisla, poput novina, ruževa, stvari koje vas pojedinačno ne zanimaju. Ako vas odvajanje od zbirki stvari čini uznemirenim i remeti vaš životni prostor, možda će vam biti potrebna terapijska intervencija koja vam može pomoći da se nosite sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem, a time i sa patološkim prikupljanjem stvari.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading