NAUČNICI UPOZORILI: Kuvanje na plinskom šporetu izaziva rak pluća, bešike i grlića materice?!
Foto: Youtube/Printscreen

Independent upozorava da rak možete dobiti ako kuvate na plinskom štednjaku. Već je bilo poznato da isparenja koja nastaju prilikom kuvanja na vrlo visokim temperaturama mogu izazvati rak.

U Kini se velika učestalost raka pluća kod kuvara objašnjava činjenicom da dugo vremena udišu isparenja vrelog ulja. Independent piše da su naučnici sa Univerziteta u Trondheimu u Norveškoj sada uporedili kuvanje na gas i struju i naveli da gas stvara više kancerogenih isparenja.

Mogu izazvati rak pluća, bešike i grlića materice. Iako je pušenje vodeći uzrok raka pluća u većini zemalja, na Tajvanu samo 10 procenata žena obolelih od raka puši, za razliku od 86 procenata muškaraca.

Naučnici veruju da je izloženost isparenja za kuvanje razlog za visoku učestalost raka pluća kod žena koje ne puše. Istraživanje sprovedeno na Tajvanu pokazalo je da se rizik od raka povećava proporcionalno vremenu provedenom u kuvanju i da je rizik najveći kod onih koji svakodnevno kuvaju. Rizik je najveći ako pržite na visokim temperaturama, upozorava Independent.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading