TREBA LI ISPIRATI MESO PRE PRIPREME? Možda smo konačno dobili odgovor, koji će mnoge iznenaditi
Foto: Pixabay

Grupa koja zagovara ispiranje mesa tvrdi da se na ovaj način možemo rešiti bakterija iz mesa, ali istraživanja su otkrila da temeljno ispiranje i sušenje mesa pre kuvanja zapravo može doneti više štete nego koristi. Tačno je da ispiranje mesa može ukloniti neke bakterije koje su na površini, ali ovom metodom ne možete ukloniti sve bakterije.

Na primer, neki od njih su toliko čvrsto pričvršćeni za površinu mesa da ih ne možete ukloniti bez obzira koliko puta meso stavili pod mlaz vode. Ono što je važno kada je reč o sigurnosti je temperatura na kojoj se meso priprema.

Pečenje piletine na temperaturi od 75 ° C ubija sve bakterije, bez obzira da li ste meso prethodno oprali pod vodom ili ne. Zašto ispiranje mesa nije bezbedno? Već smo spomenuli da ispiranje uklanja neke bakterije, ali one će svejedno završiti u vašem sudoperu i na drugim površinama do kojih voda dolazi.

Ali ova činjenica ne znači da više ne biste trebali ispirati meso pre kuvanja (ako to inače radite), samo obavezno temeljito očistite kuhinjske elemente koji su možda dobili vodu.

Ako imate naviku da ispirete meso jer vam se ne sviđa tečnost koja se nakupila na dnu pakovanja, možete je jednostavno obrisati i peškirom. Ako zaista želite da isperite meso pre kuvanja, neće se dogoditi ništa loše, ali vaša kuhinja će biti mnogo čišća ako se rešite te navike.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading