BAŠTENSKI ORTACI I NEPRIJATELJI Zajedničkom sadnjom nekih biljaka one će pri rastu pomagati jedna drugoj, ali i smetati
Foto: Shutterstock

Jedna biljka možda privlači oprašivače ili odvraća insekte, dok druga povećava unos hranljivih sastojaka. a dešava se pak da povrtari početnici iako imaju dobro seme redovno navodnjavaju i đubre svoje useve, a ipak ne dobiju prinos koji očekuju. Baš kao i ljudi, i biljke imaju svoje simpatije, ali i antipatije. Naravno, postoji naučno objašnjenje za ovo. Naime, u kontaktu između biljaka, gljivica ili mikroorganizama dolazi do izdvajanja određenih hemikalija koje usporavaju ili potpuno ometaju razvoj biljke. Predstavljamo vam omiljene kombinacije baštenskih stručnjaka i one koje se nikako ne slažu.

ONI SE VOLE

Paradajz i bosiljak

Dokazano je da mirisni miris bosiljka odbija paradajzove neprijatelje i određene muve. Takođe ste posadili savršenu kombinaciju za ukusnu letnju salatu!

Foto: Shutterstock

 

Dinje i začini

Dozvolivši da vaše začinsko bilje cveta, privući ćete više oprašivača na dinje, što će im pomoći da napreduju i da imaju slađi ukus.

Krompir i neven

Snažni miris nevena sadrži supstance koje odbijaju krompirovu zlaticu, što inače može naneti štetu biljci krompira.

Šargarepa i rotkvica

Ovo uparivanje više se odnosi na iskorišćavanje vašeg prostora u bašti nego na bilo šta drugo. Rotkvice rastu u gornjem nivou tla, dok koreni šargarepe rastu dublje. Svaka biljka vuče hranljive sastojke sa različitog nivoa u zemljištu.

Foto: Shutterstock

 

Patlidžan i spanać

Patlidžan će narasti visok, pružajući malo hlada spanaću, dok će zauzvrat, gusti rast spanaća pomoći u suzbijanju korova.

Foto: Shutterstock

 

Ruže i beli luk

Baštovani već dugi niz godina uspešno sade beli luk i ruže zajedno. Ključ uspeha ove kombinacije je u tome što beli luk odbija insekte ili štetočine koje napadaju ruže. Pored toga, beli ili ljubičasti cvetovi luka izgledaće odlično u kombinaciji sa šarenim cvetovima ruže.

A OVI BAŠ I NE 

Luk i grašak

Luk i grašak se smatraju smrtnim neprijateljima. Sve vrste luka, a posebno praziluk, suzbijaju rast graška. Beli luk čak može biti i smrtonosan. Grašku više odgovaraju korenaste biljke, posebno repa, ali i peršun, kao i krastavac.

Foto: Shutterstock

 

Krompir i paradajz

Krompir i paradajz pripadaju istoj porodici, te ukoliko se sade zajedno, dolazi do razmene štetočina i bolesti. Po istom pravilu paprika i patlidžan ne smeju da se sade s krompirom i paradajzom.

Šargarepa i mirođija

Iskustvo povrtara pokazuje da dva useva kad su u komšiluku imaju usporen rast korena. Ali zato grašak, spanać i luk obožavaju šargarepu.

Kupus i grožđe

Praksa je pokazala da bi polje kupusa trebalo da bude daleko od vinove loze jer se grožđu narušava aroma. Ali zato će ruže, bosiljak, zdravac, origano svojim jakim mirisom da teraju štetočine.

Salata i brokoli

Supstance koje brokoli proizvodi u zemljištu potiskuju rast zelene salate, a stimulišu je sve vrste luka, krastavci, rotkvica, jagoda, neven, repa.

Komentari (0)

Loading