Ne budite u zabludi: 5 mitova o hrani u koje već godinama slepo verujemo
Shuterstoock

Sigurno ste bar jednom u životu čuli da morate da konzumirate puno vitamina C kako biste predupredili prehladu, ali da li je to zaista tako, otkrivamo u nastavku teksta.

5 mitova o hrani:

Vitamin C sprečava prehladu

Istraživanja su pokazala da vitamin C po pravilu ne štiti od prehlade, ali može pomoći osobama koje su izložene ekstremnim fizičkim naporima. Studija iz 2019. pokazala je da vitamin C pomaže u suzbijanju stresa. Ukoliko vam predstoji neki ekstremni napor, uzmite vitamin C.

Celer ima negativne kalorije

Mit je i da ako jedemo celer trošimo više kalorija nego što ih on sadrži, što je dokazalo istraživanje klinike Mejo. Ipak, treba reći kako s desetak kalorija po obroku, koliko dobijete unosom celera, ta hrana predstavlja odličan izbor za održavanje zdravlja. Takođe, ako planirate da izgubite kilograme, slobodno navalite na celer.

Kuvanje šargarepe “ubija” sve nutritivne vrednosti ovog povrća

Upravo suprotno, antioksidansi se mogu “poboljšati” ako se povrće kuva. Studija objavljena 2008. pokazala je da kuvanje šargarepe zapravo povećava njenu hranjivu vrednost. Ono dovodi do porasta karotenoida (antioksidans) za 14 posto, dok su druge metode kuvanja, posebno prženje – smanjile njegovu vrednost.

Izbegavajte jaja zbog holesterola

Jaja su, nažalost, u nekim slučajevima neopravdano, stigla na zao glas. Ipak, pre dve godine istraživanjem je otkriveno da jaja zapravo nisu uzrok visokog holesterola. Ona su izvor mnogih hranjivih sastojaka, uključujući cink i gvožđe, lutein, vitamin D… Naravno, to ne znači da trebate preterivati s njihovom konzumacijom.

Margarin ima manje kalorija od maslaca

Maslac i margarin imaju otprilike jednaku količinu kalorija. Ipak, iako je margarin napravljen od biljnih ulja kao zdravija alternativa maslacu, neki su margarini zapravo nezdraviji, jer sadrže transmasnoće koje imaju štetan uticaj na naše krvne sudove i srce.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading