Nemojte da ih zapostavite: Evo kako da pravilno zalivate biljke tokom vrelih letnjih dana
Foto: Shutterstock

Zalivanje biljaka se čini jednostavnim poslom, ali on ipak zna da ponekada zada glavobolje. Postoji niz pravila kada je zalivanje u pitanju, kada se i koliko često dodaje voda, kako se to pravilno radi, koja vrsta vode se koristi za tu namenu.

Posebnu pažnju zalivanju biljaka posvetite tokom velikih vrućina i sušnih perioda, mnoge od njih ne mogu da opstanu bez velike količine vode, ali ima i onih kojima suša zapravo godi.

Jednom kada počnete da sledite ove smernice, nijedna biljka u vašoj bašti ili na balkonu, neće ostati suva ili istruliti.

1. Idealna temperatura vode

Mlaka voda je uvek bolja od tople ili hladne, koje oštećuju biljke. Zato je najbolje napuniti kantu za zalivanje i uvek je imati spremnu.

2. Obratite pažnju na količinu vode i vreme polivanja

Nije svim biljkama potrebna ista količina vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, koristite znakove iz prirode. Važno je da znate iz kog podneblja biljka potiče, to je dobar pokazatelj i za zalivanje.

Zalivanje ujutru je poželjnije nego uveče. Tako biljka ima priliku da se osuši i brže ispari tokom dana, kada su temperature više.

3. Pratite ponašanje biljke

Ako je zemlja oko biljke stalno suva, a listovi počinju da žute, biljci treba pružiti više vode. Ako voda ne poboljša stvari, trebalo bi prilagoditi temepraturu ili nivo svetlosti koju biljka dobija. Za balkonsko cveće to znači premeštanje na polusenovito mesto.

4. Veliki zahtevi

Prolećna ili letnja suša nije uvek vidljiva golim okom, a može da prouzrokuje veliku štetu na biljnom materijalu. To je vreme kada biljka najviše rastu, razvijaju se korenje i listovi, otvaraju se cvetovi. I tada je biljkama potrebno najviše vode.

5. Na zaboravite na travnjake

I travnate površine treba zalivati, iako će one ipak lakše podneti vrućine, jer travčice prave krošnjicu koja zasenjuje tlo i tako sprečava njegovo isušivanje.

6. Bitna je vrsta tla

Ritam zalivanja tokom dana određuje se prema vrsti tla, u peskovitom tlu voda brzo odlazi u dublje slojeve, a u glinenom ostaje na površini, sa koje veći deo i ispari. Kada je o travnjaku reč, za zalivanje je potrebno od tri do pet litara vode po kvadratu.

7. Najbolja metoda

Ako nemate sistem za navodnjavanje, kada je cveće u pitanju, najbolje je pustiti vodu da teče u tlo i dobro ga natopiti. Zalivanje crevom je dobro samo ako cveće zalivate tik uz koren.

Ne zalivajte biljke po listu. Za ruže, na primer, zalivanje po listovima može biti i pogubno jer se lako razvije pepelnice, a posle nje dolaze i druga oboljenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading