KAKO IZBELITI ZUBE? 8 trikova, koji zaista "rade"
Foto: Shutterstock

Čovek se u proseku nasmeje od 10 do 20 puta dnevno. Svi mi težimo zdravim zubima i lepom osmehu. Postoje razni načini kako izbeliti zube, od lasera preko trakica i olovki do kućnih rešenja.

Mi ćemo analizirati sve opcije, a najviše izbeljivanje zuba prirodnim putem sa namirnicama koje imamo u svom stanu. Da li ćete koristiti unutrašnju stranu kore narandže ili banane, sodu bikarbonu ili jagode, odlučite sami. Pogledajte 8 ideja kako izbeliti zube.

1. Lasersko izbeljivanje zuba

Boja zuba se menja usled spoljašnjih i unutrašnjih faktora. U spoljašnje faktore spadaju konzumiranje kafe, gaziranih sokova i crnog vina, kao i pušenje cigareta. Od unutrašnjih faktira najizraženiji su upotreba antibiotika i suplemenata koji sadrže gvožđe, odumiranje živaca, ali često i genetika. Kada primetite da zubi postaju žuti, imaju mrlje ili jednostavno želite neku blistaviju nijansu bele, možete posetiti svog stomatologa i uraditi tretman izbeljivanja zuba. Zube možete izbeliti i nakon jednog tretmana, ali najčešće će zubari preporučiti više. Ne rade to da bi zaradili novac, već da ne bi došlo do oštećenja vaših zuba. Lasersko izbeljivanje zuba je najskuplji, ali i najzdraviji način da svoj osmeh učiniti lepšim. Izbeljivanje zuba laserom, može da dostigne za 7-8 nijasni belje zube, dok izbeljivanje u kućnim uslovima može dostići maksimum 4 nijanse.

2. Izbeljivanje zuba gelom

Osim laserom, stomatolog vam može preporučiti izbeljivanje zuba gelom. U tom slučaju uzima otisak vaše vilice i pravi kalup po modelu. U roku od jednog dana kalup će biri spreman za upotrebu. U njega nanesete gel pred spavanje i ujutru skidate. Ukoliko se nanese veća količina gela, potrebno je skinuti kalup posle par sati. Ponavljate postupak desetak dana i videćete rezultate. Kao i nakon izbeljivanja laserom, vaši zubi mogu postati osetljivi na nadražaje toplo-hladno. Međutim, ova neprijatnost brzo prolazi.

3. Kokosovo ulje

Jedan od najbržih načina kako izbeliti zube kod kuće je upotreba kokosovog ulja. Osim što će vam zube učiniti beljim, kokosovo ulje će vam osvežiti dah i desne učiniti jačim. Sadrži vitamine A i E koji su najefikasniji u uklanjanju bakterija. Ujutru pre kafe i doručka, promućkajte u ustima 10-15 minuta dve kašičice kokosovog ulja. Posle 3-4 postupaka nedeljno, videćete razliku u belini.

4. Aktivni ugalj

Aktivni ugalj ima brojna lekovita svojstva i jedan je od omiljenih kućnih „preparata“ domaćica širom sveta. Sadržaj kesice aktivnig uglja, koju možete kupiti u apotekama, sipajte na četkicu. Trljajte zube oko 3 minuta i isperite ih mlakom vodom. Nakon dve nedelje od crnog uglja dobićete bele zube. Neke paste se prave od aktivnog uglja kako bi postigle bolji efekat izbeljivanja.

5. Soda bikarbona

Svaka domaćica u svojoj fioci ima bar jednu kesicu sode bikarbone. Osim što nam pomaže kod mučnina, soda bikarbona se koristi i kao izbeljivač za zube. Ona je često glavni sastojak zubnih pasti. Možete je sipati na četkicu i trljati zube oko 3-4 minuta. Ona u kombinaciji sa kokosovim uljem i cimetom daje odlične rezultate. Osim toga, može se pomešati sa pastom. Jedna od najčešćih mešavina jeste mešavina sode bikarbone i soka od limuna. Za koju god metodu da se odlučite, postići ćete efekat izbeljivanja zuba kakav ste želeli. Kada se soda bikarbona pomeša sa vodom dovodi do stvaranja slobodnih radikala koi deluje na mrljena zubma i eliminišu ih.

6. Kurkuma

Ako ste se pitali kako žutom kurkumom do belih zuba, sada ćete dobiti odgovor. Napravite prirodnu pastu sa 4 kašičice kurkume, 2 sode bikarbone i kokosovog ulja. Potrebno je da nekoliko dana u nizu perete zube ovom pastom i osim što ćete izbeliti zube, smanjićete rizik od nastanka karijesa. Kurkumu možete koristiti i u kombinaciji sa maslinovim uljem i time par puta nedeljno istrljati zube.

7. Kora od banane, limuna ili narandže

Sigurno se pitate kako izbeliti zube korom od banane, limuna ili narandže. Potrebno je samo da okrenete unutrašnju stranu kore i time trljate svoje zube dva minuta. Kalijum, kalcijum, magnezijum i vitamin D iz kore banane, učiniće vaš osmeh beljim. Na limunovu koru možete naneti i so. Limun skida žute mrlje sa zuba.

8. Jagode

Jagode izbeljuju zube maličnom kiselinom. Na jednu isečenu jagodu nanesete pola kašičice sode bikarbone. Smesu nanesite na zube i pustite da odstoji oko 4-5 minuta. Nakon toga operite zube pastom. Jednom nedeljno možete korsiti ovu metodu, jer nije prepotučljiva učestalije zbog kombinacije sode bikarbone i malične kiseline. Ukoliko koristite jagode bez sode, onda možete ponoviti postupak i do 3 puta nedeljno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading