Nije dobro da pijete kafu uvek: Ovo je idealno vreme za prvi i poslednji gutljaj kafe
Foto: Pixbay

Više od 85 posto osoba kofein unose svakodnevno, a većina kafu pije u omiljenim kafićima. Kava se uvek povezuje s jutrom kada se moramo brzo razbuditi kako bismo uspeli da obavimo sve što nas čeka. Možda vas iznenadi činjenica da vaša prva jutarnja kafa i nije „sela“ u najbolje vreme. Prema stručnjacima, kavu bi se trebalo piti kada smo već par sati budni, ističe nutricionistkinja Laura Cipullo, te dodaje kako vam jutarnja kafa može dodati malo nervoze u život.

"Definitivno biste trebali odustati od ispijanja kafe odmah nakon buđenja". Pa kada bismo onda trebali popiti prvu, a kada posljednju kavu u danu?

Kofein je poput droge

Kada se postavi to važno pitanje, na koje svi želimo odgovor, verovatno se radi i o tome kako pojedina osoba reaguje na kofein. Dan Readon, nutricinosta, koje je život posvetio proučavanju uticaja kofeina na različite osobe kaže kako sve zavisi od toga kojom brzinom vaš organizam procesuira kofein.  Konzumacija kofeina, posebno napitaka poput čaja, energetskih napitaka, potiče rad mozga i tako vam sigurno olakšava da započnete dan ili se razbudite ako ste umorni. No previše kofeina, koji može biti i dobar, sigurno nije dobra stvar i može se razviti u ovisnost.

Ovaj popularni stimulans ima velik broj nutrijenata i antioksidanta, a istraživanja su pokazala kako žene koje uživaju u kafi imaju 20 manje šanse  da dožive simptome depresije, stoji u studiji s Harvarda. Ljubitelji kafe imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Informacija je predstavljena na godišnjem kongresu European Alzheimer 2014. Na sveučilištu u Texasu je sprovedeno istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kafe i erektilne disfunkcije. Zaključak je da samo 2 šoljice kafe na dan mogu za 42 posto umanjiti šanse od nastanka ovog problema. Da kafa ima pozitivan učinak na zdravlje srca verovatno znate, ali jedna šalica ovog toplog napitka može imati utjecaja i na smanjenje razvoj bolesti poput dijabetesa.

Ako vam je potpuno strana pomisao da ne pijete kafu, stručnjaci navode kako bi bilo pametno da prvu šoljicu popijete par sati nakon buđenja. Ne bi se trebala piti ni par sati pre odlaska u krevet jer će kafa delovati kao stimulans te vas moguće ostaviti budnima. Zaključimo kako smemo u kafi uživati, ali naravno umereno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading