Sačuvajte ljubav i strast u zrelim godinama! Uz ove savete imaćete srećnu i uspešnu vezu
Foto: Pixbay

Koliko će ljubav biti obojena nijansama radosti i da li će i dalje biti mladalačka i puna zanosa i u zrelim godinama, zavisi isključivo od nas, našeg partnera i zajedničkog duha. Očuvanje bliskosti i seksualnosti u vezi je poput biljke. Iako ste posadili seme iz kojeg je nikla božanstvena biljka puna cvetnica, neophodno je da je celog života negujete kako ne bi uvenula. 

Stručnjaci preporučuju sledeća 3 saveta koji mogu pomoći u očuvanju strasti i ljubavi u zrelom životnom dobu:

Ne žurite i "spalite" strahove iz prošlosti

Ulazak u novu romantičnu vezu u zrelom životnom dobu može biti pomalo napet i doneti vam nesigurnost i strah od neizvesnosti, naročito ako ste nedavno izašli iz duge veze ili braka. U ovoj situaciji je važno da ne žurite, već da poštujete sebe, želje svog srca i tela. Pokažite emocije i strast tek kada ste za to spremni. Partner koji vas zaslužuje znaće to da poštuje i ceni. Takođe, kako bi odnos u koji ulazite bi uspešan i kako biste vi bili srećni, neophodno je da ostavite iza sebe sve strahove i negativna iskustva iz prošlosti. Osvestite da je za vas počelo novo vreme ljubavi u kojem birate samo sreću.

Neophodan lični prostor

Održavanje romantičnog interesovanja u vezu dugi niz godina, uključujući i seksualni život, predstavlja umetnost koja zahteva dosta truda i kreativnosti sa obe strane. Međutim, to ne znači da treba da zapostavite svoj život, interesovanja ili potrebe i samo se fokusirate na partnera. Ovakav model ponašanja dovodi do nezadovoljstva i na kraju do prezasićenja kod obe strane. Zadržite aktivan život i lični prostor, dopustite partneru da i on ima prostor samo za sebe, a maksimalno uživajte u zajendičkim aktivnostima. Ovo je garancija obostranog zadovoljstva u odnosu.

Razgovor

Dijalog je bitan element odnosa. Što više imate tendenciju da razgovarate jedni sa drugima, to je veća šansa za dugo zajedničko putovanje. Važno je da slušate i čujete jedni druge. Ogromna količina informacija, društvene mreže, stres na poslu - ponekad jednostavno više nema energije za komunikaciju sa partnerom. Moramo odabrati vreme. Večera za dvoje, putovanja, isključeni telefoni dok ste zajedno, razgovor u krevetu pred spavanje... Svaki vid komunikacije u kojem učestvuje i jedna i druga strana, lekovit je za svaki odnos. Takođe, ako nema razgovora u polju seksualnosti, dolazi do neispunjenih želja i nezadovoljstva. Razgovarajte o svemu i nikada ne gurajte probleme pod tepih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading