TIRKOVI ZLATA VREDNI: Uradite ovo sa vašim uređajima i računi za struju će biti manji nego ikad
Foto: Freepik

Najlakši način za očuvanje klime je smanjenje temperature hlađenja. Samo jedan stepen štedi do 3% energije. Isto tako, ako se rublje pere na 40 umesto 60 stepeni, potrošićete pola količine struje. Osim toga, isključite šporet nekoliko minuta pre završetka pripreme hrane, jer će se i dalje kuvati i peći neko vreme dok se uređaj ne ohladi.

Možete uštedeti čak i ako smanjite broj stvari koje peglate. Verovatno ne želite hodati pogužvni, ali zapravo nije potrebno peglati posteljinu, kuhinjske krpe ili peškire.

Frižider i zamrzivač takođe troše mnogo struje, jer stalno rade. Iako ih ne možete isključiti, možete da malo smanjite temperaturu hlađenja.

I štednja energije ili LED sijalice troše do 80% manje struje od običnih, a traju i po deset puta duže.

U nastavku pročitajte kako dobiti račun za struju dvostruko niži nego pre.

- Kad god možete, pripremajte obroke za dva, tri dana. Potrošnja energije nije ista kada uključite šporet svaki ili svaki treći dan.

- Isključite iz utičnice Ne ostavljajte uređaje na čekanju, ali ih isključite iz napajanja. Na primer, TV i dalje troši oko 24% energije iako je isključen. Procenjuje se da oko 6% električne energije u domaćinstvima ide u uređaje koji su u stanju pripravnosti.

- Pazite na temperaturu. Uverite se da se vrata frižidera ne otvaraju predugo, jer će inače morati ponovno hladiti unutrašnjost, što se ne može učiniti bez dodatne energije.

- Frižider na hladnoći. Stavite frižider na najhladnije mesto u stanu / kući. Pazite da ne izlažete suncu.

- Hladni prostor dovodi do manje potrošnje energije, jer svaki stepen manje od frižidera znači i smanjenje potrošnje energije do 6 posto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading