Obavezno ovo uradite! Ove kuhinjske alatke menjajte što češće
Foto: Pixbay

Čini vam se da je u vašoj kuhinji sve “pod konac”, a onda odjednom osetite neugodan miris iz blendera. Sprečite ovakve i slične probleme tako što ćete znati kada je pravo vreme da zamenite određene aparate i alatke koje svakodnevno koristite prilikom spremanja obroka.

Drvene varjače

Da li ih menjate samo kad primetite da su počele da se krune? Napukle drvene varjače predstavljaju pravi raj za razvoj opasnih bakterija kao što je Ešerihija koli. Savet je da ih promenite pre nego što primetite da su počele da pucaju i da se krune.

Noževi

Noževe ne treba da menjate samo kad drvena drška počne da se odvaja od drugog dela noža.

Menjajte ih na svake dve godine, a da biste produžili njihov rok trajanja savet je da ih redovno oštrite. Nemojte da čekate da počnu da rđaju da biste ih zamenili.

Teflonsko posuđe

Posude izrađene od teflona je potrebno da menjate na 3 godine.

Kada se pojave ogrebotine i teflon počne da se ljušti, a ribanje ostataka hrane postane prava noćna mora, vreme je da kupite novo posuđe. Produžite im rok trajanja tako što ćete teflonske tiganje i šerpe nakon pranja ostaviti da vise uspravno.

Plastične daske za sečenje

S obzirom da su izrađene od plastike, potrebno je da ih menjate svake godine.

Savet je da imate dve različite daske za sečenje mesa i za sečenje povrća kako biste izbegli svaku mogućnost od zaraze salmonelom ili nekom drugom bakterijom koja može da vam ugrozi zdravlje.

Blender

Mnogi proizvođači savetuju da blendere menjate nakon što se na bokalu pojave pukotine ili u slučaju da motor dođe u kontakt sa vodom.

Blenderi imaju dug rok trajanja, a kako bi vam što bolje radio, s vremena na vreme je potrebno da tupe oštrice unutar blendera zamenite novim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading