I ishrana može da pomogne: Evo kako da postignete bronzani ten na prirodan način

alo.rs/lepotaizdravlje.rs/Lj.Č. | Žena 18.05.2021 15:30

Većina nas ga priželjkuje

Foto: Pixbay

Boravak na suncu može biti opasan, jer izlaganjem štetnim UV zracima povećavamo rizik od raka kože, podstičemo pojavu bora i smanjujemo elastičnost našeg najvećeg organa.

Međutim, dozirano sunčanje ima mnogobrojne benefite po naše zdravlje, a na prvom mestu, njime poboljšavamo raspoloženje. Uz to, boravak na suncu pozitivno utiče i na kvalitet sna. Kako bismo spojili lepo i korisno, uživali u suncu i dobili željeni bronzani ten, u nastavku donosimo proverene savete.

Bronzani ten na bezbedan način

Pre svega, važno je napomenuti da je najvažniji element nege kože – zaštita od sunca. Sprečavanje štetnih uticaja sunca mnogo je efektivnije nego lečenje posledica. Isto tako, nemojte misliti da sunce nije štetno u proleće i na jesen: UVA i UVB zraci jednako su štetni i tada, jer smanjuju količinu kolagena i elastina u koži, što doprinosi ranom starenju kože. Jedna od posledica preterane izloženosti sunčevom zračenju su i hiperpigmentacije, kao i ona najopasnija – melanom.

Dermatolozi predlažu da koristite kreme za zaštitnim faktorom 50+ cele godine. Ona se na lice nanosi pre mejkapa.

U nastavku saznajte koje namirnice vam mogu pomoći da dostignete i održite bronzani ten.

Idealne namirnice za bronzani ten

  • Tokom leta, najbitnije je da održavate zdravlje svoje kože. Redovno pijte dovoljno tečnosti i koristite preparate koji hidriraju kožu. Savet je da na kožu nanosite gel aloje vere, jer je hidrira i umanjuje oštećenja nastala preteranim izlaganjem suncu. (Saznajte i… Kako da napravite hranljivo ulje za sunčanje)
  • Astaksantin je moćan antioksidant koji se preporučuje prilikom borbe sa štetnim UV zracima. Nabavlja se u apotekama kao suplement.
  • Ukusne i veoma hranljive, semenke suncokreta bogate su vitaminom E, koji štiti ćelije kože od oštećenja i čini kožu zdravom i elastičnijom. Uz to, ove semenke utiču na proizvodnju melanina, koji štiti kožu od UV zračenja, kao i beta-karotena, koji sprečava osetljivost kože prilikom izlaganju suncu.
  • Jabuke su bogate vitaminom C, koji utiče na proizvodnju kolagena i čini našu kožu mekom i elastičnijom. Uz to, ovo voće sadrži vitamin A, koji umanjuje rizik od raka kože.
  • Kelj sadrži karotenoide, koji utiču na bolji ten prilikom sunčanja. Uz to, ima i mnogobrojne druge benefite po naše zdravlje, pa razmislite da ga uvrstite u dnevni meni.Kako biste izbegli dehidrataciju i štetne posledice sunca, a u isto vreme postigli bronazni ten, jedite dinje.
  • Ne samo što sadrži karotenoide, mango je bogat antioksidantima koji umanjuju rizik od različitih vrsta kancera.
  • Omiljeno letnje voće, breskve, takođe promovišu bronzani ten, a uz to, održavaju balans krvnog pritiska i poboljšavaju funkciju mozga.
Expand player
Pogledajte više