MANTRA ZA SREĆU Izgovorite ovu rečenicu svako jutro i gledajte kako vam se život menja iz korena
Foto: Shutterstock

Svako jutro nakon buđenja i u svakoj situaciji kada posumnjate u sopstvene mogućnosti ponovite sebi magičnu rečenicu: Možeš ti to.

Čovek se neretko nađe u situaciji kada ne zna kako dalje i nije siguran da li je na pravom putu, ni da li ima dovoljno snage da istera ono što je zamislio do kraja. U ovim slučajevima, mantre su od velike pomoći, zaključili su i naučnici.

Pozitivne rečenice deluju na našu psihu i zaista nam pomažu da preguramo teške trenutke. U istom istaraživanju je utvrđeno da je mnogo bolja opcija sebe hrabriti u drugom licu.

“Ljudi su navikli da savete primaju i daju ih drugoj osobi i izgleda da čovekova psiha upravo iz tog razloga preferira upotrebu drugog lica kao sredstva za motivaciju”, rekla je dr Sanda Dolkos, istraživač na univerzitetu u Ilinoisu.

“Možeš ti to!”. Nauka tvrdi da je ovo mnogo bolji način da sami sebe podstaknete, nego da kažete: “Mogu ja to!”

Kako će ovo tačno delovati na nas?

Dakle, samoohrabrenje u drugom licu jednine omogućava nam da dobijemo širu perspektivu jer na taj način reprodukujemo onu vrstu ohrabrenja koju dobijamo od drugih.

Studija objavljena 23. juna 2014. godine u magazinu European Journal of Social Psychology pokazala je da se najbolji rezultati dobijaju ako savete upućene samom sebi napišete na listu papira.

Pisanje kao način razgovora sa sobom odavno se koristi kao terapeutski pristup, a u situacijama koje zahtevaju veliku samokontrolu ovo je izuzetno delotvorna metoda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading