Aromatične, leče i čuvaju kućni budžet! Ovih 5 biljaka morate gajiti u svojoj kuhinji!
Foto: Shutterstock

Ukoliko u svojoj kuhinji, na terasi ili u vrtu uzgajate trave i aromatično bilje, to vam može poboljšati mentalno stanje, zdravlje, ali i kućni budžet. Oni koji ih uzgajaju znaju da su jako dobre za korišćenje u pripremi hrane, ali i da sama briga oko njih predstavlja svojevrsno zadovoljstvo.

Aromatično bilje je sjajan izbor za svakog početnika kojeg zanima vrtlarenje obzirom da ono ne zahteva previše brige. A s obzirom na to da svaka kuvarica zna koliko to bilje ima uticaja u pripremi hrane, nije na odmet imati ga pri ruci. Eto jednog od načina da smanjite potrošnju kućnog budžeta.

Top pet aromatičnih biljaka dobrih za zdravlje

1. Potočarka ima brojna antikancerogena svojstva. Bogata je gvožđem, kalcijumom, vitaminima A i C, folnom kiselinom, antioksidantima i jodom.

2. Ruzmarin je gvožđem, kalcijumom i vitaminom B6. Poboljšava moždane funkcije i pamćenje. Navodno sprjčava srčane i moždane udare.

3. Origano se lako gaji, može se nabaviti i u obliku kapsula. Dobar je za prevenciju prehlada, gripa i bolova u glavi uopšteno.

4. Mirođija pomaže u probavi, ublažava želudačne tegobe, nadimanje i bolove u stomaku.

5. Matičnjak je najpoznatiji po funkciji odbijanja komaraca. Ima antibakterijska svojstva i blagotvorno delovanje kad se pije u obliku čaja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading