RECEPT ZA DESERT BEZ JAJA I BRAŠNA Turski kolač "Šambali" za one koji znaju šta je pravi ćef
Foto: Youtube/Printscreen
RECEPT ZA DESERT BEZ JAJA I BRAŠNA Turski kolač

Foto: Youtube/Printscreen

 

Potrebno vam je za testo:

2 čaše gustog kiselog mleka
1,5 čaša šećera
1,5 kesica praška za pecivo (15gr.)
1,5 kesica vanile (15gr.)
500 g griza
Rendana kora limuna, pomorandže ili ekstrat vanile, ruma... (po vašem izboru)

Preliv:

2 čaše vode
3,5 čaše sitnog šećera (700 grama)
Kašičica limunovog soka
Potrebni su i bademi, odnosno polovine ljuštenih badema ali ukoliko ih ne volite, ne morate ih ni stavljati. Kolač je odličan i bez njih.

Priprema:

Preliv- U šerpu sipati vodu i šećer pa kuvati 10-15 minuta od trenutka kad provri. Potom dodati limunov sok i kuvati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi, ali da ostane mlako.



Testo- U dubokoj činiji umutiti kiselo mleko i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna, pomorandže ili vanile, ruma... Testo sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poređati polovine oljuštenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Testo izvaditi iz rerne kada je pečeno i kratko ohladiti, a potom ga preliti mlakim prelivom. Kolač ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga premestite u frižider da odstoji bar tri sata, a najbolji je kada odstoji preko noći u frižideru. Nikako nemojte pokušavati da kolač sečete i vadite iz pleha ranije jer rizikujete da se svako parče raspadne na sitne delove.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading