BEZGLUTENSKA BRAŠNA Kratak vodič
Foto: Shutterstock

Vrste skroba koji se koriste obično su krompirov i kukuruzni, ali za još zdraviju verziju bezglutenskog brašna umesto skroba mogu se dodavati lanene ili mlevene čija semenke, kažu u Centru za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Kukuruzno brašno

Ova vrsta brašna izuzetno je pristupačna u Srbiji i u upotrebi još od davnina. U većini slučajeva koristi se za pripremu hleba ili proje, ali obično u mešavini sa bar još jednom vrstom brašna. Pored toga, kukuruzno brašno poznato je po pripremi kačamaka u našim krajevima.

BEZGLUTENSKA BRAŠNA Kratak vodič

Foto: Shutterstock

 

Amarantovo brašno

Kao i kukuruzno, amarantovo brašno koristi se u kombinaciji sa drugim vrstama, ali u manjem procentu - što zbog cene, što zbog svog sastava. Ukoliko bi se amarantovo brašno koristilo bez drugog u pripremi raznih vrsta testa, ono bi postalo gumenasto i tvrdo. Međutim, predstavlja odličan izvor proteina, magnezijuma i kalcijuma.

BEZGLUTENSKA BRAŠNA Kratak vodič

Foto: Shutterstock

 

Proseno brašno

Ono se obično koristi za pravljenje hleba ili testa za picu, ali uz obavezan dodatak lana ili čije da bi se dodatno povećala njegova hranljiva vrednost. Ima fin, slatkasti ukus.

Heljdino brašno

Baš kao i prethodne vrste, heljdino brašno takođe zahteva kombinovanje sa drugim vrstama - pšeničnim ili prosenim brašnom, radi neutralizovanja ukusa. Kako ova vrsta ima nešto jaču aromu, često se koristi u pripremi zdravih palačinki.

BEZGLUTENSKA BRAŠNA Kratak vodič

Foto: Shutterstock

 

Pirinčano brašno

S obzirom na to da je puno vitamina, može učestvovati u pripremi raznih recepata, a za razliku od prethodnih - ne zahteva kombinovanje sa drugim vrstama brašna. Od pirinčanog brašna mogu se praviti pite, kolači, hleb, palačinke, mafini, keks, pogače i slično. Takođe, može se dodavati u kaše ili čorbe. Ono što izdvaja pirinčano od drugih vrsta brašna jeste da se ne može mešati s kvascem, kao i da tokom pripreme zahteva upotrebu veće količine jaja od pšeničnog brašna usled upijanja veće količine vlage.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading