ORGINALNI RECEPT ZA KOLAČ TRI LEĆE: Savršena kombinacija mleka i karamela! Zaboravićete na dijetu
Foto: Youtube/Printscreen

Potrebno je:

Za koru:

6 jaja
prstohvat soli
160 grama šećera
180 grama brašna
kašičica praška za pecivo

Za preliv:

400 grama zaslađenog kondenzovanog mleka
250 mililitara slatke pavlake
250 mililitara mleka

Za karamel:

150 grama šećera

30 grama putera
200 mililitara slatke pavlake
prstohvat soli

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite mikserom u sneg. Dodajte prstohvat soli, a onda i šećer, i mutite dok masa ne bude čvrsta. Potom varjačom umešajte žumanca, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano promešajte. Sipajte u tepsiju veličine 20 x 30 cm, obloženu papirom za pečenje, a njega podmažite uljem. Pecite 15 do 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 °C. Ukoliko želite klasičnu poslastičarsku varijantu ovog kolača, smesu sipajte u kalupe za mafine.

ORGINALNI RECEPT ZA KOLAČ TRI LEĆE: Savršena kombinacija mleka i karamela! Zaboravićete na dijetu

Foto: Youtube/Printscreen

 

Sjedinite kondenzovano mleko, slatku pavlaku i mleko. Kolač izvadite iz tepsije, pa u nju sipajte trećinu pripremljenog preliva. Vratite patišpanj u tepsiju, a preko preliv tako da donja strana bude okrenuta prema gore. Skinite papir za pečenje i patišpanj izbockajte viljuškom, a onda prelijte ostatkom preliva. Ostavite desetak minuta da upije, pa premažite karamel prelivom.

Karamel preliv se sprema tako što stavite šećer u šerpici na srednje jaku vatru da se rastopi i dobije smeđu boju. Sklonite šerpicu sa vatre, pa dodajte kašiku putera i prstohvat soli.

Onda dodajte zagrejanu slatku pavlaku, vratite na ringlu i kuvajte još par minuta dok ne dobijete gustinu sirupa na razmućivanje. Kolač držite u frižideru i po želji ga ukrasite kandiranim trešnjama ili višnjama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading