VANVREMENSKA PESMA Evo kako je Zdravko Čolić reagovao kad mu je Kornelije Kovač pustio pesmu " Ti si mi u krvi"
Printscreen

Legendarni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u Beogradu u 81. godini, potvrđeno je za Kurir iz kruga porodice, a uzrok smrti je infekcija koronavirusom.

Kornelije Kovač jedan je od najčuvenijih imena muzičke scene bivše Jugoslavije. Komponovao je kako za film, seriju i pozorište, tako i za mnoge izvođače, kojima se ne zna broj.

VANVREMENSKA PESMA Evo kako je Zdravko Čolić reagovao kad mu je Kornelije Kovač pustio pesmu

Ataimages

 

Iako je gotovo nemoguće izdvojiti najveće hitove koje potpisuje Kornelije Kovač, ipak, jedan od onih vanvremenskih jeste pesma Zdravka Čolića "Ti si mi u krvi", a priča koja se veže za stvaranje ove pesme je posebno zanimljiva.

Kao što je dobro poznato, "Ti si mi u krvi” je plod saradnje Kornelija Kovača i Zdravka Čolića. Ipak, manje je poznato da je autor teksta Kornelijeva supruga Spomenka.

Budući da u to vreme nije bila etabliran tekstopisac, Čolić je izrazio određene sumnje zbog njenog angažmana. Kovač je insistirao da joj se pruži prilika, a u celu priču se uključio i Momčilo Bajagić Bajaga. Njih dvoje su razgovarali celo jedno poslepodne, nakon čega Bajaga zaključuje da Spomenki nije potrebna pomoć. Tako je nastao svima poznati, generacijski hit, "Ti si mi u krvi”, za koji je muziku i aranžman uradio Kornelije Kovač. Objavljena je na albumu iz 1984. godine koji i nije imao posebno ime, na kojem su još i "Ruška” i "Ti možeš sve, al’ jedno ne”.

VANVREMENSKA PESMA Evo kako je Zdravko Čolić reagovao kad mu je Kornelije Kovač pustio pesmu

Ataimages

 

Anegdote vezane za nastanak ove pesme prisetio se jednom prilikom i sam Kornelije Kovač:

– Kada sam Čoli pustio prvu verziju, "Ti si mi u krvi” nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, ali to sebi nisam hteo da priznam. Ne zbog teksta u refrenu, već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam hteo da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i verovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima.

VANVREMENSKA PESMA Evo kako je Zdravko Čolić reagovao kad mu je Kornelije Kovač pustio pesmu

Printscreen

 

Zanimljivost o pesmi "Ti si mi u krvi" ispričao je jednom prilikom i Zdravko Čolić.

– Gotovo da nema te žene kojoj se nisam zaklinjao da je upravo njoj posvećena pesma "Ti si mi u krvi”, ili "Ona spava”. Bez obzira kako se zove, ona sa razumevanjem prihvata što sam morao da joj promenim ime, da nas ne otkriju.

Zdravko Čolić

Foto: Youtube/Printscreen

 

Vanvremenska pesma, plod rada bračnog para Kovač i neponovljivog Zdravka Čolića, "Ti si mi u krvi”, još dugo će pratiti rađanje brojnih ljubavi.

KOMPONOVAO VEĆ SA 14 GODINA Ko je bio Kornelije Kovač čiji "April u Beogradu" svi volimo

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading