Solistički koncert pijaniste Pabla Rosi u Ruskom domu
Promo

Ruski dom u Beogradu vas poziva na solistički koncert jednog od najdarovitijih predstavnika nove generacije pijanista, brazilskog muzičara Pabla Rosi.

Mladi umetnik predstaviće se beogradskoj publici 25. novembra u Velikoj sali Ruskog doma sa početkom u 18 časova.

Na programu:
F. ŠUBERT: Vanderer fantazija u C-duru
S. RAHMANjINOV: Prelid op. 3, br. 2
P. ČAJKOVSKI: 3 komada iz ciklusa ,,Godišnja doba":
Februar (,,Karneval")
April (,,Visibaba")
Jun (,,Barkarola")
H. VILA LOBOS: 3 komada iz svite „Dečji karneval“:
Pjerov konjić (Ginete do Pierrozinho)
Pastirska lula malog pajaca (A Gaita do Menino Precoce)
Dečje igrarije (Folia do Bloco Infantil)
S. PROKOFJEV: Sonata za klavir br. 2 u D-molu, op. 14
Allegro, ma non troppo
Allegro marcato

Mlada zvezda brazilske muzičke scene, pijanista Pablo Rosi rođen je 1989. godine. Sa šest godina počeo je da pohađa časove klavira, a godinu dana kasnije debituje na takmičenju mladih pijanista u mestu Lageš (Santa Katarina, Brazil), gde osvaja prvu nagradu.

Sa prvim solističkim koncertom nastipio je sa deset godina. Diplomirao je i magistrirao na Moskovskom državnom konzervatorijum ,,Petar Čajkovski“ u klasi profesora Eliso Virsaladze. Drugu master diplomu stekao je 2021. godine na konzervatorijumu Mannes School of Music u Njujorku. Rosi gradi uspešnu međunarodnu muzičku karijeru.

Nastupao je na pozornicama prestižnih koncertnih dvorana u Evropi, uključujući Parco della Musica (Rim), Laeiszhalle (Hamburg), u Maloj dvorani Moskovskog državnog konzervatorijuma ,,Petar Čajkovski“, Sala Maffeiana (Verona) Palau de la Musica (Barselona). Kao član ugledne engleske fondacije "The Keyboard Charitable Trust" u poslednjih pet godina održao je više od osamdeset resitala u Evropi, Sjedinjenim Državama, Africi i Latinskoj Americi.

Tokom prošlogodišnje sezone nastupio je sa solističkim koncertom u Njujorku, u čuvenom Karnegi Holu, i drugim prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta. Među dirigentima sa kojima je ostvario muzičku saradnju su Anton Nanut, Džejms Džad, Joav Talmi, Roberto Minčuk, Isak Karabčevski, Jeruham Šarovski, Nikolaj Djadjura.

Njegova diskografska ostvarenja dobila su izvanderne kritike, a obuhvataju snimke od solo klavira do kamerne muzike. Album "Villa-Lobos: Complete Violin and Piano Sonatas" u izdanju izdavačke kuće "Naxos" proglašen je za najbolji snimak kamerne muzike od strane proslavljenog Bi-Bi-Si Mjuzik magazina.

Komentari (0)

Loading