IZGOVORIO JE ‘KATABAZA’ I SVE IH JE UBIO Otkriveno značenje jezive reči iz serije ‘Crna svadba’, ima veze sa religijom, a povezano je sa pokojnicima!
Printscreen

Prva epizoda serije “Crna svadba” definitivno je zaintrigrirala javnost.

Naime, na kraju epizode ovog psihološkog trilera sa elementima fantastike, serijski ubica Mitar (Slavko Štimac) izgovorio je reč “katabaza”, te su se mnogi zapitali koje je značenje tog izraza.

Reč “katabaza” na starogrčkom jeziku – κατάβασις (katavasis) – bukvalno znači “ići dole”. U slobodnom prevodu, značenje je “silazak u podzemlje”. Ovaj izraz prisutan je u mnogim religijama, uključujući i hrišćanstvo, a takođe kao što možemo videti prisutan je i u pomenutoj seriji u mračnom kontekstu.

IZGOVORIO JE ‘KATABAZA’ I SVE IH JE UBIO Otkriveno značenje jezive reči iz serije ‘Crna svadba’, ima veze sa religijom, a povezano je sa pokojnicima!

Printskrin

 

Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u donji ili podzemni svet, odnosno u zemlju umrlih, te se vraća, često s traženim predmetom ili voljenom osobom ili uzvišenim znanjem.

Sposobnost da još za života uđe u carstvo umrlih, te se odande vrati, dokaz je da klasični heroj ima status veći od smrtnika. Božanstvo koje se vraća iz podzemlja, demonstrira eshatološke teme poput cikličnog karaktera vremena i egzistencije ili pobede nad smrću i mogućnosti besmrtnosti. Na primer, u grčkoj mitologiji Orfej ulazi u podzemlje da bi vratio Euridiku u svet živih.

Podsetimo, ostvarenje nastalo po scenariju Strahinje Madžarevića i u režiji Nemanje Ćipranića najavljeno je kao psihološki triler s primesama horora. Posebnu pažnju gledalaca privukao je povod - masakr u Jabukovcu, za koji mnogi smatraju da ga je izazvala vlaška magija. Naime, pre nešto više od 14 godina Nikola Radosavljević usmrtio je devetoro meštana tog sela.

ŽIVE ZAJEDNO ČETIRI GODINE! Otkriveno ko je misteriozna Nigerijka koja se nalazi u stanu Jovana Marića iz kog ga izbacuje sin, isplivalo sve o njihovom odnosu!

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading