GENERACIJE SU GA OBOŽAVALE O njegovom osvajanju supruge dugo se pričalo, porodicu nije eksponirao u javnosti, a prošao je kroz trnovit put do uspeha
Dejan Briza

Milan Minja Subota je srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Rođen je u Sarajevu 08. novembra 1938. godine. Dugo je radio kao voditelj i autor dečije TV serije „Muzički tobogan“. Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspešnim serijama kao što su: „Od glave do pete“; „Igre bez granica“; „Željoteka“; „Sve igračke sveta“; „Muzički balon“; „Nedeljno popodne“; „Zvezdana žurka”; „Dete je čovek važan“. Komponovao je mnoge pesme na stihove istaknutih pesnika kao što su: „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i tako dalje. Njegove pesme danas su jednako popularne kao i u periodu nastanka te su sastavni dio muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Subota je rođen u Sarajevu 1938. godine. Njegov otac zvao se Ante, a majka Desanka. Rođen je u srpskoj pravoslavnoj porodici koja vuče korene iz Dalmacije. Njegov stariji brat Aleksandar je rođen 1935. godine. Nakon Drugog svjetskog rata porodica Subota se preselila u Beograd. U Beogradu je Minja Subota pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Isto tako, bio je učenik niže i srednje muzičke škole „Stanković“. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, tada stekavši diplomu inženjera elektrotehnike. Poseduje i dvije diplome iz fotografije: „Famous Schools International“ i „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône“. Komponovao je veliki broj pesama zabavnog karaktera. Isto tako, šansone su bile sastavni dio njegovog kompozitorskog delovanja. Redovno je izdavao ploče sa svojim pesmama koje su bile popularne u celoj Jugoslaviji. Često je učestvovao na muzičkim festivalima. Na festivalu „Beogradsko proleće“ učestvovao je devet puta. Neke od pesama izvođene na ovom festivalu su: „Devojčica je odnela ljubav“ (1963. godine); „Slon lepotan Dondolan“ (2016. godine); „Pozdrav iz Srbije“ (2017. godine).

Njegova supruga se zvala Branka Jeremić Subota. Supruga Branka je bila glavna urednica „Bazara“. Do njihovog upoznavanja došlo je zahvaljujući zajedničkim prijateljima. Branka je mesecima odbijala njegove pozive na večeru, a onda je njen iznenadni pristanak označio početak njihove velike ljubavi. Njihova veza je jedno vreme bila tajna jer su je krili od Brankinih roditelja, koji su bili mišljenja da on nije za njihovu ćerku.

Ljubav je pobedila pa se ovaj par venčao 08. novembra 1979. godine, na Minjin rođendan. Branka je govorila kako je tajna uspjeha njihovog braka, koji je trajao više od trideset godina, u tome da žena treba da bude žena. Smatrala je za sebe da je dobra domaćica kojoj ništa nije bilo teško da uradi. Isto tako, povezivala ih je sklonost prema umjetnosti. Iz ovog braka rođen je njihov sin Miloš. Vodili su brigu o kvalitetnom obrazovanju njihovog sina i kontinuiranom ulaganju u njihovu porodicu. Na sina su se uvek ponosili. Izrastao je u uspešnog čoveka. Sa najboljom ocenom sin im je magistrirao na FON-u. Zaposlen je kao menadžer prodaje. Ova porodica je oduvek rado uživala u hobijima. Njihov sin izrađuje makete, Minja je uživao u fotoaparatima i radio-aparatima, dok je Brankin hobi bio slikanje uljem na platnu i tkanje. Branka je umrla 2018. godine. Minja Subota se smatrao srećnim čovekom. Dugi niz godina je živeo u porodici gde su se negovali skladni odnosi, a profesionalno se bavi onim što voli te ga zbog toga mnogo usrećuju rezultati njegovog rada. Mnoge generacije su odrasle uz njegove kompozicije i emisije. Nije se smatrao zvezdom, nego prijateljem svih tih generacija.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading