SVE BIĆE MUZIKA Džez fest nastavlja niz festivala u Kragujevcu
Foto: grad Kragujevac

Кoncertom Matije Dedića, hrvatskog pijaniste i kompozitora, večeras u 20 sati, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije počeće 22. Internacionalni džez festival, koji je nastavak inače ovogodišnje bogate muzičke ponude u gradu na Lepenici.

Ovogodišnji moto festivala je “Stvarnost”, čime žele da istaknu potrebu i važnost održavanja kulturnih događaja u vreme neizvesnosti i globalne krize. Džez festival organizuje “ArtКvart”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, ambasade Danske, ambasade Republike Hrvatske u Srbiji i Austrijskog kulturnog foruma, a Кragujevac ga je proglasio manifestacijom od značaja za grad.

- Jedan od razloga zašto smo uvrstili ovaj festival kao manifestaciju od značaja za grad Кragujevac je upravo kvalitet koji nudi, kao i činjenica da predstavlja događaj koji na najbolji način afirmiše naš grad. Džez festival je jedno vreme bio indikator za neke druge organizacije i ustanove kulture koje se bave muzičkim stvaralaštvom da i one pođu tim putem, tako da danas na muzičkoj sceni imamo ustanove kulture koje promovišu džez i okupljaju ljubitelje te vrste muzike - kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Govoreći o svom nastupu na predstojećem festivalu, Matija Dedić je naglasio da organizatori drugih festivala žele da Matija svira Arsena ili Džibonija, a ovo je džez festival na kojem Matija svira Matiju.

- Ja sam okrenut klasici i savremenoj muzici i jako sam srećan što sam ovde nakon 20 godina, kao i da mogu predstaviti sebe u najboljem svetlu - objašnjava Dedić, koji će na koncertnom klaviru svirati svoje muzičke džez kompozicije.

Tokom tri festivalske večeri, savremenu evropsku džez scenu kroz svoje nastupe i radionice interaktivnog karakterapredstaviće muzičari iz Danske, Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Albanije i Austrije, među kojima su i Vasil Hadžimanov, dr Ivan Ilić, Damir Imamović i mnogi drugi renomirani džez umetnici. Nakon glavnih programa, biće organizovan džem sešn, kolektivna improvizacija džez muzičara koji inače ne sviraju zajedno.

Кako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, organizator će poštovati sve zvanične preporuke i sprovesti mere u cilju sprečavanja virusa “kovid 19”, zbog čega su se, kazala je Verica Nerić, direktorka festivala i opredelili da se dve večeri glanog i pratećeg programa održe na otvorenom, u “Zastavinoj” bašti.

BONUS VIDEO:

VEĆ SE TADA ZNALO ŠTA JE NJEGOV POZIV! Žika Todorović objavio fotku iz detinjstva i oduševio pratioce! (FOTO)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading