POSLE ONOGA ŠTO SU MI URADILI, ZAREKAO SAM SE DA NEĆU DA SE BAVIM NACIONALNIM TEMAMA Radoš Bajić prekršio obećanje!
Foto: Alo.rs

Ipak, predomislio se kada je dobio ideju za novu seriju koja prati priču upravo Srbije u doba Drugog svetskog rata. Posle tri godine opsežnih priprema, scenarista i reditelj Radoš Bajić snima igrani film “Heroji Halijarda”, ali i seriju “Vazdušni most”.

POSLE ONOGA ŠTO SU MI URADILI, ZAREKAO SAM SE DA NEĆU DA SE BAVIM NACIONALNIM TEMAMA Radoš Bajić prekršio obećanje!

E-stock

 

 

- Priča je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu „Operacija Halijard“. U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Često u svojim projektima obrađujete teme o kojima se malo zna...

- Posle serije “Ravna gora” koja je praktički doživela neslavnu sudbinu 2013. godine zato što je skinuta sa programa i zabranjena, zarekao sam se da više nikada neću da se bavim nacionalnim temama. Nakon toga sam rekao da ću raditi projekte u kojima će središte priče biti “uloga ljubičice na prolećnom vetru”. I zaista posle “Ravne Gore” snimali smo dobre serije: “Psi laju, vetar nosi”, “Preživeti Beograd”, “Šifra Despot” i “Junaci srpske prošlosti”. Ali sam 2018. godine bio pozvan od američko srpskog komiteta za obeležavanje sto godina od isticanja srpske zastave na Beloj kući. Povodom tog velikog događaja koji je organizovala američka vlada i naša dijaspora, održao sam besedu o srpskom nacionalnom biću i srpskom narodu. Tada se za večerom otvorila tema kako bi bilo veoma dobro da se ekranizuje film i TV serija o događaju koji je sedamdeset godina bio praktično ispod tepiha iz ideoloških razloga. Tada je bačeno seme da to nema ko u srpskoj kinematografiji da snimi i da bih ja možda bio najpogodnija ličnost za ovaj projekat. Vratio sam se u Beograd, a razgovori su nastavljeni. Posle izvesnog vremena doneo sam odluku da se vratim u taj deo srpske burne i vrlo tragične istorije. Tada je nastao trogodišnji period velikog istraživanja i intenzivnih priprema. Sada ćemo dve godine snimati i godinu dana imamo za obradu i montažu. Premijera filma planirana je za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije “Vazdušni most" biti na jesen iste godine.

POSLE ONOGA ŠTO SU MI URADILI, ZAREKAO SAM SE DA NEĆU DA SE BAVIM NACIONALNIM TEMAMA Radoš Bajić prekršio obećanje!

E-stock/A.Nalbantjan

 

 

Da li je ovo najkomplikovaniji projekat koji ste radili do sada?

- “Selo gori, a baba se češlja” je kapitalni projekat koji je sam po sebi neponovljiv, ali “Heroji Halijarda” je za mene najznačajniji, najkomplikovaniji i najteži projekat, a ima najveće izazove, inspiraciju i potencijal. Za razliku od projekata koje sam radio do sada, pogotovo “Ravnu Goru” koja je snimana mimo volje i države i društva u celini, jer je sve je to bilo jedno traumatično probijanje leda, ovaj projekat se radi u okviru naših mogućnosti i on je jedan srpski projekat. U središtu filma i serije je srpski narod i to onaj koji je u svom beznađu i katarzi pokazao čovekoljublje, plemenitost, ogromnu hrabrost.

Smatrate li da će emitovanje filma “Heroji Halijarda” definitivno “podići prašinu”?

- Kako da neće, on već podiže prašinu. Ovaj projekat nije uperen na to da se obračunava sa braćom koja su na različitim stranama. On ima za cilj jednu drugu stvar. U središte priče je narod koji ne predstavlja ni komuniste, ni jugoslovensku vojsku, ni četnike, a ni partizane. Njih će biti u filmu, ali je u središtu priče narod koji je sve to preživeo i opstao.

Branislav Lečić neće biti optužen za, navodno, silovanje Danijele Štajnfeld, a kako njegov advokat ističe, o glumčevoj nevinosti postoje i dokazi. Sve o tome pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
MIrko

14.07.2021 08:27

Lepo, lepo, samo je zaboravio da snimi sta se desilo sa onih 117 saveznickihpilota koje su pripadnici "Jugoslovenske Vojske u Otadzbini" poubijali zbog njihove opreme, dragocenosti ili neceg treceg ili onih 211 sto su predali nemcima.original dokumenti( sve se nalazi u Drzavnom Arhivu,)

чика Пера

14.07.2021 13:36

Шта рећи за комунисте...одавно су продали веру за вечеру.

Национале

20.07.2021 09:13

Ми њима спасимо пилоте,а они нама бомбе '99!