PREMINUO POZNATI PEVAČ Neopisiva tuga u njegovom domu, stanje mu se pogoršalo nakon korone
EPA

Ruski pevač, kompozitor i tekstopisac, Aleksandar Gradski, preminuo je u 72. godini.

Gradski je pre nekoliko dana hitno prebačen u moskovsku bolnicu sa sumnjom na moždani udar. Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo nakon što je u septembru imao korona virus.

Aleksandar je jedan od osnivača ruskog roka, inspirisali su ga Elvis Prisli, Bitlsi i Bil Hejli.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Godine 1964. zajedno sa Mihailom Turkovim organizovao je amatersku rok grupu Slavjane, koja je postojala dve godine. Ali najveću popularnost donela mu je druga grupa koju je takođe osnovao, "Skomorokhi", koja se pojavila 1966. godine. Gradski je bio njen pevač i gitarista do 1976. godine.

Postao je autor muzike za film Končalovskog "Romansa ljubavnika", nakon čega je postao slavan. Od početka 1970-ih održao je recitale, ukupno je Gradski napisao više od 200 pesama, objavio je nekoliko desetina albuma. Među najpoznatijim i najomiljenijim Rusima su "Pesma o prijatelju", "Pesma o slobodi", "U sećanje na pesnika", "Južnaja rastanak", "Antiperestrojki bluz".

Poslednjih godina kompozitor je bio mentor u TV emisiji "The Voice".

Gradskom je 1999. godine dodeljeno zvanje Narodnog umetnika Ruske Federacije, a takođe je i laureat Državne nagrade Ruske Federacije. 

BONUS VIDEO:

ZAKOPALE RATNE SEKIRE Zorica Brunclik i Hanka Paldum otkrile detalje sukoba koji traje 30 godina, nakon što su pružile ruku jedna drugoj

Komentari (0)

Loading