UBIO GA JE HEROIN I TUŽAN ŽIVOT Poznatom glumcu su predviđali blistavu karijeru, a umro je sam predoziran ispred noćnog kluba zaboravljen od svih
Printscreen

Rivera Finiksa, starijeg brata Hoakina Finiksa, za razliku od većine zvezda koje su preminule mlade i danas pamte kao izuzetno talentovanog mladića kako za glumu, tako i muziku. Da je poživeo, danas bi, 23. avgusta, proslavljao 51, a bavio bi se i glumom i režijom, prema rečima Samante Matis, koja mu je bila devojka. Prisećajući ga se u ispovesti za „The Guardian” jednom prilikom, istakla je i to da bi „samo gledao svoja posla, spasavao planetu, uživao u životu” pa postavila pitanje: „Zar to ne bi bilo lepo?”, koje je mnoge, a posebno one koji su ga poznavali, pogodilo „pravo u centar”.

U emotivnom razgovoru sa stranim medijima, Samanta je bila „vratila film” u noć kada je zvezda preminula ispred kluba koji je u to vreme bio u vlasništvu Džonija Depa. Na ulici, zgrčen, a budućem „Džokeru” na rukama, „zauvek je sklopio oči mladić koji je uvek bio tu za sve, a kad je njemu trebalo da se pomogne – nigde nikoga nije bilo”.

Kobnog 31. oktobra ’93, Samanta, Hoakim i njegova sestra Rejn uputili su se u „Vajper rum” u Los Anđelesu. Tadašnja devojka objasnila je kako je mislila da će njih dvoje samo ostaviti tu, ali – ispostavilo se da je River dogovorio svirku.

UBIO GA JE HEROIN I TUŽAN ŽIVOT Poznatom glumcu su predviđali blistavu karijeru, a umro je sam predoziran ispred noćnog kluba zaboravljen od svih

Printscreen

 

Znala sam da nešto nije u redu, takav me je neki osećaj obuzeo. Nisam videla da se neko drogira, ali on je bio pod dejstvom nečega, u to sam bila sigurna – prisećala se ona.

Četrdeset i pet minuta kasnije bio je mrtav – zaplakala je.

Slavni River, inače, mrzeo je popularnost i sve što ona sa sobom nosi, međutim, s druge strane, priželjkivao je da je iskoristi za nešto dobro. U većini intervjua je tako, na primer, isticao koliko je važno govoriti o zaštiti životne sredine, biti aktivan na tom polju, o vegetarijanstvu… Trudio se da ostavi dobar pečat, kako god da mu se za to ukazala prilika.

- Kako je odrastao, međutim, sve mu je više smetalo što je postajao sve veći uzor. Nije to želeo. Maštao je tome da je potpuni anonimus. Kad nije bio filmska zvezda, bio je poput kakvog misionara… Postoji neka lepota u tome. On je bio čovek sa svrhom, vođa, ali to je sa sobom nosilo i duboku usamljenost - otkrila je jednom njegova majka za „Esquire”.

UBIO GA JE HEROIN I TUŽAN ŽIVOT Poznatom glumcu su predviđali blistavu karijeru, a umro je sam predoziran ispred noćnog kluba zaboravljen od svih

Printscreen

 

Samanta je, takođe, otkrila i da je bio izuzetno blizak sa svojom porodicom i da su ga svi podržavali, ali i da se veoma brinuo zbog toga što njegov otac ima problema sa alkoholom. Počeo da radi kad je imao samo osam godina i od malih nogu je smatrao da, umesto oca, treba da se brine o svima, iz tog razloga.

- Godinu dana pred smrt je rekao kako „mora da snimi još jedan film kako bi imali dovoljno para da njegova najmlađa sestra može da ode na fakultet”. Ne znam da li je to bila istina, ali tako mi je rekao - tvrdila je Samanta, koja je bila s njim kad je umro, ali o tome nikad pre nije govorila.

Sa druge strane, rado se prisetila trenutka kada ga je s 19 godina upoznala u jednom klubu. Prišao joj je prvi i zatražio cigaretu.

- Možda zvuči glupo, ali znala sam da će nas sudbina spojiti. Između nas je bilo toliko hemije - rekla je pa dodala kako nije pogrešila.

Tri godine kasnije, dobili su ulogu u istom filmu, a ostalo je bila istorija.

River je, tvrdi Samanta, uvek bio spreman da pomogne, ali za njega su „važila druga pravila”.

Kad je trebalo njemu da se pomogne, nije bilo nikoga! Koliko ja znam, nije se drogirao dok smo bili u vezi… Ali, tada sam bila baš mlada. Ipak, nekoliko dana pre njegove smrti, shvatila sam da se s njim nešto događa. Ništa nisam videla, ali mislim da ga je ubio heroin. Uzeo je tek u klubu, te noći… - nastavila je da se seća, pa ispričala kako je, kad se vratila iz toaleta, shvatila da su njega i još jednog muškarca bili izbacili iz kluba.

UBIO GA JE HEROIN I TUŽAN ŽIVOT Poznatom glumcu su predviđali blistavu karijeru, a umro je sam predoziran ispred noćnog kluba zaboravljen od svih

Printscreen

 

Kad je izašla na ulicu, zatekla je svog dečka kako leži u grčevima.

- Vikala sam na drugog muškarca, pitala šta je uzeo, na šta mi je bio dat odgovor „da ga ostavim na miru, jer mu kvarim užitak" - rekla je ona.

Tražeći pomoć, utrčala je u klub pa naletela na njegovog brata i sestru. Tada je devetnaestogodišnji Hoakin pozvao Hitnu pomoć. Poziv preplašenog, mlađeg Finiksa, kasnije je, inače, bio pušten na svim radio-stanicama.

- Ima napade, molim Vas, požurite… On umire - pričao je kroz suze, međutim, dok je pomoć stigla, River je već izdahnuo.

U dokumentima, kao uzrok smrti navedeno je da je glumac preminuo jer se predozirao kokainom i heroinom.

- Sve je primao k srcu. Da je danas živ, bavio bi se i glumom i režijom. Spasavao bi planetu, živeo svoj život… Zar to ne bi bilo lepo? - razmišljala je i dalje tužna Samanta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading