HARI BRZO OTIŠAO IZ BRITANIJE! Nema ništa od pomirenja između braće, sve je ovo maska za javnost, raskol u kraljevskoj porodici nikad gori
EPA

Javnost je sa nestrpljenjem iščekivala događaj u kom su zaraćena braća iz britanske kraljevske porodice ponovno stala rame uz rame kako bi odali počast svojoj pokojnoj majci.

Princ Hari i princ Vilijam su nazdravili čašom šampanjca, ali je mlađi brat Kensingtonsku palatu napustio samo dvadesetak minuta nakon što je zajedno sa starijim bratom otkrio statuu princeze Dajane.

Posvađana braća stala su 1. jula rame uz rame tokom dirljive svečanosti u Sanken Gardenu u Kensingtonskoj palati, a na trenutke su se čak šalili i smejali kad su se našli licem u lice, prvi put nakon sahrane princa Filipa u aprilu.

Braća su, čini se, uspeli da svoje nesuglasice ostave po strani kako bi odali počast svojoj pokojnoj majci, a prema pisanju ostrvskih portala, čak su i popili čašu šampanjca nakon otkrivanja kipa.

Dominic Lipinski/AP Photo

 

Međutim, Hari je viđen kako u automobilu napušta Kensingtonsku palatu samo dvadeset minuta nakon otkrivanja statue princeze Dajane. Britanski mediji navode da je viđen automobil u kom je bio princ Hari kako ide na aerodrom Hitrou u pratnji dva radnika obezbeđenja koji su sedeli na prednjim sedištima.

Hari je možda čak planirao dugoočekivani intimniji susret sa Vilijamom i Kejt Midlton, ali ostaje mogućnost je da je poželeo da poseti i kraljicu u dvorcu Vindzor.

Iako je boravio u obližnjem Frogmore Kotidžu, veruje se da kraljica nije videla svoga unuka koji je po dolasku iz SAD morao da bude pet dana u karantinu, a ona je bila u Škotskoj na kraljevskoj veridbi.

Dominic Lipinski/AP Photo

 

Kako nije poznato kuda se Hari nakon događaja uputio, ostaje mogućnost i da je požurio da se što pre vratiti se u SAD, gde ga čekaju Megan Markl, Arči i novorođena Lilibet Dajana.

Vojvoda od Kembridža i vojvoda od Saseksa na događaju su izgledali vrlo bliski, pobudivši nadu mnogih da su svoje razmirice ostavili iza sebe.

Međutim, ostrvski medij saznaje da Hariju dobrodošlicu nije poželeo brat Vilijam nego Džejms Holt, bivši službenik za medije Kensingtonske palate, a sada izvršni direktor Fondacije Arčvel.

Braća su u Sanken Garden ušla zajedno, a kad su se približili statui Hari je u iščekivanju svečanog trenutka pljeskao. Dočekao ih je Džejmi Louter-Pinkerton, njihov bivši privatni sekretar, inače kum princa Džordža.

Dominic Lipinski/AP Photo

 

Zeleni pokrivač kojim je bilo prekriveno spomen-obeležje na Vilijamovo pitanje "Spreman?" povukli su zajedno i otkrili dirljivo umetničko delo. Hari je zamotao pokrivač i predao ga službeniku, a mali skup prijatelja i porodici popratio je otkrivanje spomenika pljeskom.

Vilijam je nepomično stajao pred kipom sklopljenih ruku, a Hari je oslonio ruke na bokove pa se okrenuo, raširio ruke, obratio bratu i prišao nekoliko koraka bliže. Vilijam je kratko odgovorio i nepomično nastavio gledati u statuu, dok se Hari široko osmehivao.

Bili su sami bili oko dva minuta i divili se umetničkom delu, a potom su im se pridružili ostale zvanice sa kojima su nastavili srdačno razgovarati. Hari je u opuštenom, šaljivom tonu pozdravio ujaka Erla Spensera i tetke Ledi Saru i Ledi Džejn, a kako je zbog Kovid ograničenja dozvoljen mnogo manji broj ljudi, bilo je smo 13 gostiju i svi sa Dajanine strane.

Dominic Lipinski/AP Photo

 

Stručnjak za neverbalnu komunikaciju Džudi Džejms utvrdila je da se po govoru tela prinčeva videlo da su i dalje snažno povezani i da su obojica bila nervozna pri otkrivanju spomenika. Uz to su čitači usana utvrdili su da je Vilijam Hariju pred ceremoniju rekao "Važno je da kip otkrijemo..."

- Danas, povodom onoga što bi bio 60. rođendan naše majke, prisećamo se njene ljubavi, snage i karaktera - osobina zbog kojih je kao sila dobra prepoznata širom sveta, promenivši bezbroj života nabolje. Svakoga dana poželimo da je još uvek s nama i nadamo se da će se na ovaj spomenik zauvek gledati kao na simbol njenog života i nasleđa. Hvala prijateljima i donatorima koji su pomogli da se ovo dogodi, kao i svima onima koji širom sveta održavaju uspomenu na našu majku - stoji u zajedničkoj izjavi dvojice braće koja je objavljena nakon svečanog događaja.

Dominic Lipinski/AP Photo

 

Bronzani kip Dajane, koja rukama grli dvoje dece dok ih još jedan dečačić prati, 1.25 puta je veći od prirodne veličine, a na njemu su ugravirane reči: "To su jedinice za merenje vrednosti ove žene kao žene, bez obzira na rođenje. Ne toga koja je bila njena stanica, već onoga koliko je bilo njeno srce i kako je odigrala svoju ulogu koju joj je Bog dodelio".

Statua prikazuje princezu Dajanu sa kratkom frizurom kakvu je imala u poslednjem razdoblju svog života pre tragične smrti u 36. godini. U trenutku kad je stradala u saobraćajnoj nesreći u pariškom tunelu, princ Vilijam je imao 15 godina, a princ Hari samo 12.

Komentari (0)

Loading