BRZO JE POBRAO SIMPATIJE DOMAĆE PUBLIKE! Čuveni doktor Haus danas proslavlja 62. rođendan!
EPA

Glumac Hju Lori, proslavljen po ulozi doktora Hausa danas proslavlja 62. rođendan.

Iako je poznat u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1980-ih, Lorija je američka publika primetila tek 2004. godine kada se pojavio u ulozi doktora Gregorija Hausa u popularnoj seriji “Doktor Haus”. Zbog te uloge Lori je usvojio američki akcenat, koji se veoma dopao producentu. Akcenat je čak bio toliko dobar, da je izvršni producent Brajan Singer, koji u to vreme nije bio svestan činjenice da je Hju Lori Englez, istakao Lorija kao pravi primer američkog glumca kakvog je tražio za tu ulogu.

Jula 2005. godine Lori je nominovan za nagradu Emi za ulogu u ovoj seriji, a iako je nije osvojio, za tu ulogu dobio je Zlatni globus 2006. i 2007. godine (jedan je od retkih glumaca koji je osvojio ovu nagradu dve godine uzastopce), kao i nagradu Screen Actors Guild za 2007. godinu. Glumac je režirao i određene epizode serije, i bio producent nekoliko sezona.

Pored izvanrednih glumačkih sposobnosti, Hju se može pohvaliti sa još nekoliko talenata, posebno muzičkim sklonostima, pa tako zna odlično da peva i svira nekoliko instrumenata – klavir, gitaru, bubnjeve, saksofon i harmoniku.

 

 

Glumac je izdao i dva muzička albuma. Boravak u Americi mu je odgovarao zbog izučavanja bluz muzike i inspirisao ga je da snimi album „Let them talk“. Mnogi smatraju da j ovaj album na nepravedan način postao popularan jer ga je mnogo ljudi slušalo isključivo zbog činjenice da je u pitanju „Haus“, dok album zavređuje pažnju jer je neobičan i emotivan. Bilo kako bilo, album je bio prihvaćen, a usledio je i drugi, „Didn’t it rain“ koji je Hju Lori promovisao i u Srbiji. Naravno, pio je i rakiju.

U serijalu “Dživs i Vuster” Lori je igrao Dživsovog nadređenog, simpatičnog glupaka Bertija Vustera. To je bila uloga za koju se smatralo da je pisana za Lorija, jer mu je omogućila da prikaže svoj talenat za pevanje i sviranje klavira, i da upotrebi svoj čuveni plemićki glas.

Godine 1998. Lori je imao kratku ali zapaženu ulogu u epizodi „The One with Ross’s Wedding, Part Two“ serije “Prijatelji”, kao čovek koji sedi pored Rejčel u avionu na putu za London. Sa rastom popularnosti serije “Doktor Haus”, kratko pojavljivanje u “Prijateljima” je postalo omiljena scena za obožavaoce obe serije, uglavnom zahvaljujući njegovom komično prezirnom izgovoru imena Fibs.

 

 

Inače, glumac je završio privatnu školu u Oksfordu, nakon čega je diplomirao socijalnu antopologiju.

Od malena bavio se sportom, posebno veslanjem gde je, poput oca koji je, po zanimanju lekar, osvojio zlatnu medalju na Londonskoj olimpijadi 1948. godine za veslanje, u disciplini dvojac bez kormilara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading