ALO! U KRUŠEVU NA ČETRNAESTOGODIŠNJICI SMRTI MAKEDONSKOG PEVAČA Tošetova večna kuća od 160.000 evra!
Foto: Youtube/Printscreen

Toše Proeski, mladić s najlepšim osmehom i anđeoskim glasom, napustio je ovozemaljski svet pre tačno 14 godina kada je u saobraćajnoj nesreći izgubio život u dvadeset šestoj godini. Iza njega su ostale pesme koje se i dan-danas pevaju, anegdote o kojima pričaju njegove kolege, ali i žal jer je otišao jedan od najvećih umetnika.

Ne postoji čovek koji je upoznao Tošeta a da o njemu nije imao samo lepe reči. Uvek nasmejan, uvek raspoložen za saradnju s novinarima, ma koliko bio umoran, nije želeo nikoga da uvredi. Makedonski anđeo konačno je dobio i svoju večnu kuću, baš onakvu kakvu zaslužuje. Kuću koja je dostojna jednog tako velikog umetnika kakav je bio Toše Proeski.

ALO! U KRUŠEVU NA ČETRNAESTOGODIŠNJICI SMRTI MAKEDONSKOG PEVAČA Tošetova večna kuća od 160.000 evra!

Ustupljene fotografije/Alo!

 

Kako Alo! ekskluzivno saznaje, grob koji je ujedno i pravi spomenik Proeskom konačno je izgrađen i njegovi fanovi uveliko obilaze ovo zdanje. Vlada Republike Severne Makedonije obezbedila je 160.000 evra, a njegova večna kuća napravljena je krajem prošle godine.

Tošetova devojka udata od 2013

ALO! U KRUŠEVU NA ČETRNAESTOGODIŠNJICI SMRTI MAKEDONSKOG PEVAČA Tošetova večna kuća od 160.000 evra!

Facebook

 

 

Andrijana Budimir bila je dugogodišnja devojka Tošeta Proeskog, a nakon njegove smrti povukla se i nije želela da daje izjave za medije. Ona se 2013. godine udala se za ugostitelja iz Skoplja Johana, sa kojim ima sina Maksima, kojeg je rodila u junu 2014. godine.  Andrijana i Toše počeli su da se zabavljaju 2001.godine, ali su nakon tri godine raskinuli. Obnovili su vezu 2007, kada su počeli i da žive zajedno. Iste godine, tačnije 16. oktobra, Toše je izgubio život.

- Nekad mi je Toše nosio bele ruže, moje omiljeno cveće. Sad ih ja nosim njemu na grob. Doktor mi je zabranio da idem u Kruševo jer svaki put nakon što odem na Tošin grob završim u bolnici - ispričala je svojevremeno Andrijana.

Kako saznajemo, u osnovi simbola same grobnice, tačnije u njenom dizajnu, na prvom mestu je religija, odnosno velika religioznost Tošeta Proeskog i vera u Boga koju je delio kroz muziku, dok je sam temelj zgrade krst.

ALO! U KRUŠEVU NA ČETRNAESTOGODIŠNJICI SMRTI MAKEDONSKOG PEVAČA Tošetova večna kuća od 160.000 evra!

Ustupljene fotografije/Alo!

 

 

- Samo idejno rešenje odražava fizički stav Proeskog, koji je bio prepoznatljiv po tome da je na gotovo svim svojim fotografijama pozirao sa razmaknutim rukama u pozi za molitvu. Tako da kada se spomenik pogleda sa svih strana ilustruje upravo taj prepoznatljivi Tošetov stav kao da se moli. Kroz idejno rešenje i u samom projektovanom objektu postoje simboli muzike koji su za Tošeta bili sredstvo da dopre do nas, njegovih obožavalaca. Sama grobnica prikazuje Svetu trojicu i gradaciju u putovanju duše  - rekli su ekskluzivno za Alo! iz Opštine Kruševo, gde se i nalazi ovaj spomenik.

Menadžerka Ljiljana: Čuvam njegov sat!

 

Ljiljana Petrović, Tošetova menadžerka koja je bila s njim u kolima one večeri kada je poginuo, tek je pre nekoliko godina odlučila da progovori o Proeskom.

- Ne odlazim na grob jer je on svuda oko mene. Prosto, ne želim da prihvatim da ga nema. Osećam se uvek loše u ovom periodu jer me to podseća da njega stvarno više nema. Ne mogu da objasnim. Čuvam sve poklone od njega, svi su mi najdraži. Naše fotografije na kojima smo nasmejani vise na zidu. Tu smo veseli i srećni i njih čuvam. Volim njegov sat koji mi je poklonio za poslednji rođendan. To zauvek čuvam - rekla je ona.

Kako Alo! saznaje, u Tošetovoj večnoj kući biće sagrađeni grobovi u kojima će jednog dana počivati njegovi roditelji.

Spomen-kuću poseti 600.000 fanova!

ALO! U KRUŠEVU NA ČETRNAESTOGODIŠNJICI SMRTI MAKEDONSKOG PEVAČA Tošetova večna kuća od 160.000 evra!

Facebook

 

 

Kako su iz opštine Kruševo za Alo! rekli, veliki broj fanova preminulog pevača uveliko posećuje njegovu grobnicu, ali i Spomen-kuću Todor Proeski u koju godišnje dođe preko 600.000 ljudi sa celog Balkana. Muzej Proeskog zvanično je otvoren 2011. godine. Objekat je izgrađen u obliku krsta i prostire se na 870 kvadratnih metara.

- Od građevinskih elemenata prevlađuju staklo, beton i voda, koji nose simboliku povezanu s Tošetom. Beton kao nešto večno poput njegovih dela, staklo kao nešto čisto i izdržljivo, a okolo muzeja ide prostor, odnosno voda kao nešto čisto i lepo, kao element života - izjavila je Elena Mirčevska, direktorka Spomen-kuće Todor Proeski.

 

DARKO LAGAO DA NIJE TUKAO DEVOJKU Pojavile se šok fotke iz bolnice, Barbara leži nepomično!

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading