OTIŠAO "KRALJ SPLAVOVA"! Vest o smrti Novice Zdravkovića ražalostila brojne Leskovčane
Tomislav Stevanović

Tužna vest koja je pristigla u rodni Leskovac da je „Kralj splavova“ Novica Zdravković, rođeni brat našeg nejvećeg hitmejkera Tome Zdravkovića, preminuo u 74 godini u beogradskom KBC „Zvezdara“ iznenadila je brojne Leskovčane. Posebno je ražalostila brojne poštovaoce pesama braće Zdravković u rodnom selu Pečenjevce, nadomak Leskovca, selu koje su braća Zdravković obožavali i rado se njemu vraćali.

OTIŠAO

Tomislav Stevanović

 

Novica Zdravković je rođen 1947. godine u Pečenjevcu. Nezvanično saznajemo da je dugo imao zdrastvenih problema sa urinarnim traktom, i da je nažalost izgubio životnu bitku u momentu kada su se mnogi nadali da će on pobediti tešku bolest. Poznati leskovački pevač Blaža Petrov učesnik serijala „Nikad nije kasno“ tužan je zbog velikog gubitka prijatelja i druga sa kojim je više puta imao značajne nastupe. Posebno je zapamćen ostao koncert od pre par godina, koje su organizovali Novica i Blaža, kada je u vreme održavanja leskovačke „Roštiljijade“. Koncert je održan kao spomen na godišnjicu smrti brata Tome Zdravkovića, koji je takođe za života imao slične zdrastvene probleme kao njegov brat Novica...

Novica Zdravković ostaje zapamćen po fantastičnim numerama :“Kralj splavova“, i „Ambis mog života“. Upućeni u muzičko stvaralaštvo braće Zdravković ističu da je Novica ustupio bratu Tomi pesmu „Umoran sam od života“ do danas neprevazidjeni hit, kao i rado pevanu pesmu „Dao sam vam dušu svoju“.

Leskovčani su se pre desetak godina donekle odužili Tomi Zdravkoviću podizanjem spomen obeležja pevaču u prirodnoj veličini na centralnom gradskom trgu. Tom prilikom odazvali su se gotovo svi veliki pevači sa prostora bivše Jugoslavije. Novica je bio srećan što je grad Leskovac konačno iznašao mogućnosti da se donekle oduži Tomi. U poznatom restoranu „Tomina priča“ u centru Pečenjevca se svakodnevno slušaju hitovi i sećanja na braću Zdravković, a zaposleni ovog restorana su u predhodnom mesecu bili medju pobednicima u spravljanju „Leskovačke mućkalice“ na otvorenom u organizaciji TOL-a Leskovac.

OTIŠAO

Tomislav Stevanović

 

- Moj brat Toma oduvek mi je bio uzor,bio je veliki radnik i stvaralac. Uvek je imao razumevanja za sve nas u porodici. Medjusobno smo se puno poštovali i razumeli - pričao nam je prilikom otkrivanja spomen obeležja Tomi Zdravkoviću u centru Leskovca, a u društvu Kemala Montena i poznate leskovačke pesnikinje i novinarke Ivanke Stojanović.

Spomen obeležje Tomi Zdravkoviću je zbog rekonstrukcije centralnog gradskog trga preseljen na kej reke Veternice,sastajalište mladih. Brojni Leskovčani se nadaju da će odlaskom pandemije korona virusa u zaborav tu pred ovom spomen bistom u centru Leskovca biti održan koncert na otvorenom, u znak sećanja na braću Zdravković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading