Dušica Jakovljević
Printscreen/instagram
Dušica Jakovljević

Printscreen/instagram

Dušica Jakovljević, Foto: Printscreen/instagram

Šta za tebe predstavlja Uskrs?

- Uskrs kao i svi hrišćanski praznici zapravo mene vraća onome što je suština i srž ovog naše društva. Porodica kao baza je nešto iz čega ja crpim energiju. Moja porodica je uvek negovala taj "kult" nedeljnog ručka i značaj okupljanja. Uskrs me podseti na to i ne dozvoljava mi da zaboravim na prave vrednosti.

Ko farba jaja u vašem domu?

- Uvek farbamo jaja, i moji roditelji i ja, ja sam čak i deci kad su bila mala pravila i dekoracije po zidovima, od kartona i hamera raznih boja, ukrašavala sam ih šljokicama i našim fotografijama koje sam štampala. Koliki je zid, tolike su bile i dekoracije u obliku jaja po svim sobama. To se vremenom promenilo, sada negujemo tradiciju i čini mi se da je ovo vreme nekako dobro došlo da se vratimo tradiciji, i tradicionalnim načinima ukrašavanjima. Moji roditelji farbaju jaja svake godine u lukovini, tako da ću i ja to uraditi sa decom i baš se radujem tome i interesuje me kako će ispasti moja jaja u lukovini.

Dušica Jakovljević

Alo.rs

Dušica Jakovljević, Foto: Alo.rs

Da li postoje neke posebne tehnike koje primenjuješ u farbanju jaja ili imaš li neku omiljenu boju?

- Prethodnih godina sam farbala jaja u crveno i takva jaja su mi najlepša. Crvena ili jaja farbana u lukovini koje oslikava bilje poput na primer peršuna. Ne volim nove trendove farbanja jaja pomoću folije i plastike, to mi se nikada nije dopadalo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dusica Jakovljevic (@dusicajakovljevic) on Jan 19, 2020 at 3:27pm PST

Sa kim provodiš Uskrs?

- Uskrs uvek provodim sa svojom porodicom. Sa svojom decom i roditeljima. To nažalost neće biti slučaj ove godine. Teško mi to pada, s obzirom da sam jedinica i da smo vrlo vezani jedni za druge. Ali i ovo će proći, život će se nastaviti. Iako nećemo biti fizički zajedno, bićemo jedni drugima u srcu i mislima i to je najvažnije.

Da li radiš na dan Uskrsa ili taj praznik uvek provodiš sa porodicom?

- Ja uvek radim za Uskrs, ali to me ne sprečava da budem sa svojom decom. Poslovne obaveze nikad nisu stajale na put tome. Uglavnom radim kasno uveće i iako legnem u 5h ujutru, nije mi problem da ustanem u 8h, da sve pripremim kako treba, nikada me ne mrzi i nikada mi to nije predstavljalo problem. 

Dušica Jakovljević

Alo.rs

Dušica Jakovljević, Foto: Alo.rs

U poređenju sa prošlom godinom, po čemu će ovaj Uskrs biti drugačiji?

- Ovaj Uskrs će definitivno biti drugačiji od prethodnih jer ja neću moći da ga provedem u svom porodičnom domu sa svojim roditeljima, međutim on će nas naučiti nečemu što je možda još važnije od toga. To je da su prave vrednosti mir, osećaj pripadanja, jakih porodičnih odnosa, i da ih je važno negovati u ovakvim vremenima. Naš narod je kroz godine i kroz vekove opstajao zbog toga što je negovao sve Crkvene praznike i hrišćanske vrednosti i ovo je još jedan od perioda u našoj dugoj tradiciji gde vera drži naš duh zajedništva. Mi smo bili i konfliktni među sobom ali kad zagusti uvek smo tu jedni za druge i po tome smo veoma specifičan narod. Iako nećemo biti sa našim bakama i dekama i mamama i tatama to ne znači da nećemo biti zajedno u mislima, mislim da to učvršćuje porodične odnose i uči nas da cenimo i negujemo ono što imamo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dusica Jakovljevic (@dusicajakovljevic) on Dec 17, 2019 at 8:25am PST