Emina Erdogan
Profimedia
Emina Erdogan

Profimedia

 Foto: Profimedia

Prva dama Turske, supruga predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ne pojavljuje se mnogo u javnosti te se o njenom životu vrlo slabo zna. Mi vam otkrivamo sve tajne ove misteriozne žene.

PROČITAJTE JOŠ:

Emina Erdogan je već 40 godina u braku sa Redžepom, ali u početku nije imala želju da učestvuje u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala.

Bila je to šesta godina vladavine turskog predsednika. Turska, tada i dalje neokrnjenog Ataturkovog nasleđa, nije dobro podnela stajling Emine Erdogan. Tačnije, reč je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti". Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

Emina ima 63 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kom je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između savremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori).

Emina je rođena u Uskudaru, delu Istanbula. Arapskog je porekla, najmlađe dete i jedina ćerka u porodici sa petoro dece. Umetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je pre mature, a sa 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči devojkama njenih godina

Emina Erdogan

Profimedia

 Foto: Profimedia

Emina je u jednom od retkih intervjua priznala da je to jako teško podnela, te da je u jednom momentu pomišljala i na samoubistvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske i uopšte muslimanske žene u svetu.

Budućeg supruga upoznala je na skupu potpore "Idealističkog ženskog udruženja" čija je bila članica, a venčali su se 1978. godine. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvek nosi hidžab.

Za Erdogana se udala uz veliki otpor njegove majke, koja je insistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom devojkom, što Emina nije htela.

"Tajip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa nakon svađe sa majkom. Izgledao je kao duh", rekla je pomenuta spisateljica Juksel.

Emina i Redžep Tajip imaju četvoro dece, dve ćerke i dva sina.

Preživela je sve uspone i padove svog supruga, od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana (Erdogan je četiri meseca proveo iza rešetaka zbog izazivanja verske mržnje), pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.

Emina Erdogan

Profimedia

 Foto: Profimedia

Promena za 180 stepeni

Emina Erdogan je 2011. godine dobila nagradu Fonda Krans Montana za svoj rad o položaju žena u islamskom svetu.

"Mi smatramo da sve žene na svetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju", rekla je tada Emina i postala heroj sekularnih žena Turske.

Ova njena izjava na dodeli nagrada veoma je bitna, jer je samo nekoliko godina kasnije promenila stavove po tom pitanju.

Emina Erdogan

Profimedia

 Foto: Profimedia

Bilo je to 2016. godine, kada je njena izjava o haremima odjeknula u turskoj, ali i svetskoj javnosti.

"Harem je prelepa škola života. Kada gledamo umetnička dela, u najvećem broju slučajeva srećemo žene opsednute željom za vlašću i zadovoljstvima. Istovremeno, haremi su bili škole za žene, dom u kojem su se one pripremale za život, dobijale obrazovanje i zanimale dobrotvornim radom. Svim tim su upravljale majke sultana", izjavila je prva dama Turske na konferenciji "Majke sultana koje su ostavile trag u turskoj istoriji".

Supruga turskog predsednika Emina Erdogan tvrdi da živi skromno po striktnim muslimanskim vrednostima, ali joj je omiljena zabava trošenje novca.

Emina Erdogan

Profimedia

 Foto: Profimedia

Kritike o prekomernom trošenju novca

Britanski mediji, na čelu sa Dejli mejlom, pisali su o rasipništvu porodice Erdogan i luksuznoj predsedničkoj palati u kojoj boravi prva porodica Turske.

Bela palata ima 1.150 soba, a njena izgradnja koštala je 615 miliona dolara. Četvorosturko je veća od Versaja Luja 14, a sa prvog mesta najvećih palata svrgla je velelepno zdanje sultana od Bruneja. Britanski tabloidi navode da samo račun za struju mesečno premašuje pola miliona dolara.

Emina Erdogan

Profimedia

 Foto: Profimedia

U pokušaju da Eminu Erdogan prikažu kao štedljivu, jednostavnu i ekološki osvešćenu prvu damu, turski mediji su pisali da ona upravlja kuhinjom u predsedničkoj palati, navodeći njene napore da se "što više smanji otpad", zbog čega se navodno kore limuna i jabuka recikliraju, a koštice maslina koriste za pripremanje umaka...

Međutim, ubrzo su se pojavile tvrdnje da se u palati najviše konzumira beli čaj iz turske pokrajine Rize, na istočnoj obali Crnog mora, i to onog koji se prodaje za 1.800 do 2.000 dolara za kilogram.

Dadilja otkrila MRAČNU ISTINU o Anđelini Džoli: Ona nije nikakva MAJKA, evo šta radi sa decom!

AUTOR: Telegraf/I. M. DATUM I VREME: 04.08.2019. 23:05 Sve ispričala. Anđelina Džoli, Foto: NEIL HALL/EPA Anđelina Džoli (44) konstantno je na meti raznih navodno bliskih ljudi, koji u javnost iznose najprljavije priče o slavnoj glumici. PAPARACIMA NIŠTA NIJE PROMAKLO! Luksuzna svadba na ostrvu Kapri!

BONUS VIDEO:

Ekskluzivno! Željko Samardžić samo za čitaoce Alo! otkriva stihove svoje nove pesme!