Oskar
Shutterstock
Oskar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Glamurozna, 92. po redu dodela Oskara biće održana u Los Anđelesu u noći između nedelje i ponedeljka (9. i 10. februara) u dva sata ujutro po našem vremenu.

Kao najveći favorit dolazi "Džoker" Toda Filipsa sa 11 nominacija, dok čak tri ostvarenja imaju samo po jednu nominaciju manje: "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina, "1917" Sema Mendesa i "Irac" Martina Skorsezea. Drugu godinu zaredom neće biti zvaničnog domaćina/voditelja ceremonije.

Evo nekih zanimljivih činjenica vezanih za 92. Oskar:

Džoker

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Pet glumaca prvi put

Od 20 nominovanih glumaca, njih petoro je nominovano prvi put: Antonio Banderas, Sintija Erivo, Skarlet Johanson, Florens Pju i Džonatan Prajs. Oskare su do sada osvajali Leonardo Dikaprio (ovo mu je šesta nominacija), Rene Zelveger (četvrta), Šarliz Teron (treća), Al Paćino (deveta), Džo Peši (treća), Entoni Hopkins (peta) i Keti Bejts (četvrta). Tom Henks jedini ima dva Oskara za glumu (ovo mu je 6. nominacija) dok je Bred Pit osvojio Oskara kao producent za najbolji film (12 godina ropstva), ali nikada za glumca (ovo mu je 5. nominacija). Hoakinu Finiksu ovo je četvrta nominacija, Lori Dern treća, a Adamu Drajveru i Margo Robi druga.

Iako ima 25 godina, Serša Ronan nominovana je četvrti put. Ove godine za glavnu ulogu u filmu "Male žene". Ona je druga najmlađa glumica kojoj je to pošlo za rukom posle Dženifer Lorens.

Skarlet Johanson ne samo da je nominovana prvi put već će se nadmetati u dve kategorije: za glavnu glumicu (Priča o braku) i za sporednu žensku ulogu (Jojo Rabbit).

Oskar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sintija Erivo ima dve nominacije: za glavnu glumicu i za pesmu "Stand Up" za film "Harijet". Ukoliko pobedi u bilo kojoj od njih, dospeće na prestižnu listu umetnika koji imaju EGOT (nagrade Emi, Gremi, Oskar i Toni). Ona je treća osoba koja je nominovana u ove dve kategorije, posle Meri Džej Blajdž (Zemlji obećani) i Lejdi Gage (Zvezda je rođena).

Najkraći govor

Najmlađi nominovani glumac je Adam Drajver (36), a najmlađa glumica Florens Pju (24). Prosečan uzrast nominovanih glavnih glumica je 37,4, glavnih glumaca 51,4, sporednih glumica 42,2 godine, a sporednih glumaca čak 71,2 godine! Prosečan nominovani glumac ima 61,3, a glumica 39,8 godina. To je najveća razlika u istoriji dodele Oskara.

Džo Peši, nominovan za sporednu mušku ulogu (Irac), svojevremeno je održao drugi najkraći govor zahvalnosti u istoriji. Trajao je tri sekunde. "Privilegovan sam, hvala", rekao je. Najkraći govor imao je Alfred Hičkok, koji je rekao samo "Hvala" po preuzimanju Oskara za životno delo.

Najgledaniji film među devet nominovanih za najbolje ostvarenje je "Džoker", koji je zaradio ukupno 1,1 milijardu dolara.

Od svih nominovanih za najbolji film, najvišu ocenu na IMDb ima "1917" – 8,6, a najmanju "Jojo Rabbit" – 8. Na sajtu "Rotten Tomatoes" južnokorejski "Parazit" ima 99 odsto pozitivnih glasova, dok je najslabije ocenjen "Džoker" sa 69 odsto "svežih paradajza".

Rekord Skorsezea

Martin Skorseze (Irac) je postao živi reditelj sa najviše nominacija. Ovo mu je deveta. Sveukupni rekord drži Vilijam Vajler (1902-1981) sa 12 nominacija. Džon Ford je najnagrađivaniji sa četiri Oskara.

Sem Mendes (1917) prvi je Oskarovac koji je režirao jedan film o Džejmsu Bondu i prvi reditelj posle Džona Glena koji je režirao čak dva filma iz te franšize zaredom ("Skajfol" i "Spektra").

"Parazit" je prvi južnokorejski film koji je nominovan za najbolje ostvarenje godine i za najbolje međunarodno ostvarenje (sa neengleskog govornog područja). To je šesti naslov koji nije na engleskom i koji ima ovu dvostruku nominaciju. Nijednom, ipak, do sada nije pošlo za rukom da trijumfuje u obe kategorije.

Greta Gervig (Male žene) i Noa Baumbak (Priča o braku) su par. Iako nisu nominovani za režiju, njihovi filmovi su u konkurenciji za najbolje ostvarenje, što ih čini prvim rediteljskim parom koji je ukrstio koplja.

Kompozitor Džon Vilijams osvojio je 52. nominaciju za muziku (Ratovi zvezda: Uspon Skajvokera), čime se približio Voltu Dizniju koji drži rekord sa 59. Vilijams drži drugi rekord: žive osobe sa najvećim brojem nominacija - ima pet Oskara.

Lejdi gaga, Bredli Kuper, Oskar 2019

Screenshot Youtube

Foto: Screenshot Youtube

I Barak i Mišel u trci

Američka akademija za filmsku nauku i umetnost ne voli da nagrađuje nastavke, pa ni kategorija za najbolji animirani film nije izuzetak. "Priča o igračkama 3" je jedini animirani nastavak u istoriji koji je osvojio Oskara. Ako ove godine pobede "Priča o igračkama 4" ili "Kako da dresirate svog zmaja 3", to će biti tek drugi put da je jedan sikvel pobedio.

Bivši američki predsednički par, Barak i Mišel Obama, producenti su filma "American Factory", nominovanog za najbolji dokumentarac. Iako Barak ne bi bio prvi predsednik koji je dobio Oskara (Ronald Regan je osvojio jednog pre nego što je prešao u politiku), bio bi prvi koji je trijumfovao nakon napuštanja Bele kuće.

Prvi put od ove godine kategorija Najbolji igrani film na neengleskom jeziku preimenovana je u Najbolji internacionalni film i otvorila je vrata i za animirane i dokumentarne strane filmove. Zato je "Zemlja meda" iz Severne Makedonije dobila dve nominacije: za najbolji dokumentarac i najbolji strani (međunarodni) film.

*Najveće šanse da osvoje Oskara po kladionicama imaju "1917" (film), Sem Mendes (režija), Rene Zelveger (glavna glumica), Hoakin Finiks (glavni glumac), Lora Dern (sporedna glumica) i Bred Pit (sporedni glumac).